USA innfører nye sanksjoner mot Iran i dag, slik Donald Trump kunngjorde før helga.
Det opplyste USAs spesialutsending for Iran, Brian Hook i amerikansk UD, under en internasjonal pressekonferanse i dag. Dagbladet ble invitert til, og fulgte, pressekonferansen, som foregikk over telefon i ettermiddag.
- Det vil komme nye sanksjoner i dag, men vi forteller ikke på forhånd hva slags sanksjoner det dreier seg om. Det underminerer sanksjonene, for da kan de eller det det gjelder, unngå dem, sa spesialutsending Hook.

Skjøt ned drone
Spesialutsendingen holdt en pressekonferanse for å orientere internasjonal presse om den spente situasjonen mellom USA og Iran, som toppet seg foreløpig i forrige uke da Iran skjøt ned en amerikansk drone.
Iran hevdet dronen var i iransk luftrom. USA hevder den fløy i internasjonalt luftrom. Fredag kom også nyheten om at USAs president Donald Trump skal ha avblåst et angrep mot Iran i siste liten.
På en telefonlinje fra Muskat i Oman fortalte spesialutsending Hook om sin rundreise i golflandene i Midtøsten, og nevnte spesifikt et besøk til en luftbase i Saudi-Arabia hvor han ble vist en mengde våpen saudiarabiske myndigheter skal ha beslaglagt fra den såkalte Houthi-militsen i Jemen.
Houthi-militsen, som støttes av Iran, deltar i en blodig borgerkrig mot Jemens regjering, som støttes av Saudi-Arabia.
- Det var forstyrrende å se hvordan Iran bevæpner houthiene, sa Hook.

Derfor er de på krigskurs
Gjentok anklager
Deretter anklaget han på nytt, på vegne av USA, Iran for å stå bak angrepene mot fire tankskip i Hormuzstredet for to uker siden, og sabotasjeaksjonen mot to tanksip samme sted en måned tidligere.
Det var også tema for mange av møtene han har vært på, og vil bli tema når spesialutsendingen seinere denne uka reiser til Paris for å møte europeiske allierte.
Der må Hook forsøke å overbevise dem om å stille seg bak USAs håndtering av Iran, som fram til nå har bestått i å si opp den såkalte atom-avtalen og gjeninnføre harde økonomiske sanksjoner for å tvinge Iran tilbake til forhandlingsbordet.
- Etter de nye sanksjonene har vi sett at Iran har kuttet pengebruken på forsvar år etter år, og de er mer isolerte enn de var. Da de fremdeles var en del av atomavtalen, økte de forsvarsbevilgningene. På et tidspunkt kan de enten komme tilbake til forhandlingsbordet, eller se økonomien deres gå i ruiner, sa Hook til pressen.
Men veien til forhandlingsbordet er lang for Iran.

- Så spent som det kan få blitt
- Vet hvordan de kan nå oss
USA krever nemlig at en ny avtale om Iran må omfatte mye mer enn bare landets atomprogram, deriblant landets missilprogram og regimets støtte til militante grupper som Hamas og Hizbollah.
- Vi ser etter en avtale som virkelig er omfattende (comprehensive), i motsetning til den forrige avtalen, sa Hook, og spilte på navnet til Barack Obamas avtale med Iran.
Den het formelt Joint Comprehensive Plan of Action.
- Vi ønsker en avtale om dette, og gjøre det til en traktat som ratifiseres av Senatet, og da kan vi gjenopprette diplomatiske bånd og oppheve sanksjonene. Men vi må få en avtale først, sa Hook.
På spørsmål om USA hadde noen måter å kommunisere med Iran på, for eksempel gjennom bakkanaler, var svaret klart.
- De vet hvordan de kan nå oss, men det er ingen bakkanal mellom USAs og Irans regjeringen.
Dette har skjedd:
Den iranske nedskytingen av USAs drone, og USAs avblåste svar, er de siste i en lang rekke hendelser som det siste halvåret har forpestet forholdet mellom landene.
Angrep skip: I forrige uke, 13. juni, ble to tankskip utsatt for angivelige angrep i Omanbukta. USA anklager Iran for å stå bak. Iran mener USA kan stå bak. FN har ikke tatt stilling til skyldspørsmålet.
- Et av skipene eies av rederiet Frontline, som eies av den norske milliardæren John Fredriksen. Det andre skipet var japansk.
- Det Frontline-eide skipet ble rammet av tre eksplosjoner og tok fyr. Mannskapet på 23, fra Russland, Filippinene og Georgia, ble evakuert til Iran.
- Det japanske skipet ble rammet av to eksplosjoner. Mannskapet ble evakuert og tatt om bord på et amerikansk marinefartøy, før skipet ble slept mot havn i De forente arabiske emirater.
- USAs utenriksminister Mike Pompeo hevdet samme dag som angrepene fant sted at Iran sto bak. Han viste til bilder og video av det som skal være et iransk marinefartøy, som angivelig var i ferd med å fjerne en udetonert mine fra skroget på det japanske skipet.
- Iran mener USA kan ha stått bak angrepene, og viste til at angrepene «kompletterte» de økonomiske sanksjonene mot Iran.
Saboterte skip: En måned før dette, 12. mai, ble fire skip utsatt for sabotasje i samme farvann. USA anklager Iran, eller noen som opererer på vegne av Iran, for å stå bak. Iran nekter, og ber om uavhengig gransking.
- Et av skipene var den norskregistrerte oljetankeren Andrea Victory. To var fra Saudi-Arabia, det siste var fra Emiratene.
- Ingen av skipene sto i fare for å synke, og ingen ble skadd i sabotasjeaksjonen, men bilder av Andrea Victory viste et hull i akterenden.
- Den Norske Krigsforsikring for Skib, Gjensidig Forening (DNK) konkluderer i en rapport med at den iranske Revolusjonsgarden «med stor grad av sannsynlighet» sto bak sabotasjen.
- Per nå bistår norske myndigheter i granskingen av sabotasjen, sammen med Frankrike, Saudi-Arabia og Emiratene.
Flere hendelser
Omtrent i samme tidsrom gikk den iranskstøttede Houthi-militsen, en hovedpart i den blodige krigen i Jemen, til droneangrep mot to oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia, en annen part i samme borgerkrig.
Også i samme tidsrom traff en rakett en forlatt bygning i den strengt bevoktede såkalte grønne sonen i Iraks hovedstad Bagdad, «ikke langt unna» USAs ambassade.
Norske - og utenlandske - eksperter så disse hendelsene i sammenheng med konflikten mellom USA og Iran.
Og disse antydningene ble igjen gjeldende tidligere denne uka da en såkalt Katjusja-rakett traff oljeanlegget Burjesia, vest for Basra i sørøstlige Irak, nær Iran. Tre personer ble skadet, og over 20 ikke-irakiske ansatte i det amerikanske oljeselskapet Exxon ble evakuert.
Allerede før disse hendelsene uttalte seniorforsker Sverre Lodgaard, ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), at USA - under Trump og Bolton - er på krigskurs mot Iran.