Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye iranske missiltester

Til tross for advarsel fra USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til i dag avfyrte Iran ytterligere missiler, til tross for at gårsdagens oppskytning av ni mellom- og langdistanseraketter høstet stor kritikk.

Iransk radio melder at revolusjonsgarden har avfyrt en rekke forskjellige missiler, skriver AP. Missilene skal ha «spesielle evner» og ble avfyrt fra marinefartøy i Den persiske gulfen.

- Prøveoppskytningene er defensivt trekk for å forhindre en invasjon, sier general Mohammad Hejazi ved revolusjonsgarden til Press TV.

I tillegg ble det avfyrt en rekke torpedoer og bakke-til-bakkeraketter.

-Dypt inne i Den persiske gulfen (...) var det en vellykket, mektig oppskytning av Hout-missilen, kringkastet iransk radio ifølge Reuters.

Iransk kabel-tv melder at Hout er en topedo.

Washington advarer mot «Profeten» 

Prøveskytingen skal være en del av krigsøvelsen «Den store profeten III», men det er vanskelig ikke å tolke øvelsen som nok et signal fra Teheran om at de ikke bøyer seg for press fra USA og de andre vestmaktene.

Meldingen om nattens missilutskytninger kom kun timer etter USAs utenriksminister Condoleeza Rice sin advarsel til Iran.

image: Nye iranske missiltester

- Vi ønsker å sende Iran en melding om at vi er rede til å beskytte amerikanske interesser og interessene til våre allierte, sa Rice ifølge AP.

Washington ba i går Iran om å stanse krigsøvelsen og ikke avfyre flere missiler, dersom landet virkelig ønsker å vise at verden ikke har noen grunn til å frykte Iran. USA har ikke utelukket å ta i bruk militære midler dersom Iran ikke avvikler atomprogrammet. I går spøkte også republikanernes presidentkandidat John McCain med at økende sigaretteksport til Iran kan være en måte å bli kvitt iranerne på.

Det internasjonale samfunnet frykter at Irans atomprogram vil gi landet atomvåpen, mens Teheran hevder at landet har som formål å framskaffe atomenergi.

Israelsk reaksjon

I mellomtiden viser Israel muskler etter Irans vellykkede rakettoppskytninger.

Ifølge AP skal det israelske flyvåpenet presentere sitt siste fly i dag som et svar på Irans missiltester. «Eitam», som først ble tatt i bruk for et år siden, skal være utstyrt med svært avanserte spionsystemer.

Det spekuleres også i om Israel planlegger å bombe Iran, etter at Israel holdt en stor flyøvelse forrige måned.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!