Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye juvelbilder - frykter smelting

- Det verste som kan skje, er ikke at juvelene selges, sier kjent kunstetterforsker.

KUNSTTYVER: Museet «Det Grønne Hvelvet» i Dresden, et av verdens eldste, kan ha blitt frastjålet verdier til så mye som ti milliarder kroner, ifølge tyske Bild. Overvåkingsvideo fra museet viser hvordan tyvene tok seg inn i en glassmonter. Video: AP Vis mer

Det er fremdeles et stort mysterium hvem som tok seg inn i Det grønne hvelvet ved renessanseslottet i Dresden mandag morgen. Juveler for flere milliarder kroner er borte. Nå frigir tysk politi flere bilder av noen av de savnede verdigjenstandene.

Politiets intensive jakt på tyvene pågår fortsatt for fullt, understreker politiet i en pressemelding. Samtidig hevdes det at gjerningspersonene ikke kan ha kommet langt.

Etterforskningen har så langt avdekket at de forlot stedet i en Audi A6. Bilen ble seinere satt fyr på i et parkeringshus.

Jaktes av 20 etterforskere

Det er nå satt ned en egen etterforskningsgruppe som har fått navnet «Epålett», bestående av 20 personer. Navnet kommer som følge av at nettopp en epålett - en skulderdekorasjon kjent fra blant annet militære uniformer på 1800-tallet - ble stjålet under innbruddet.

- Vi vil gjøre alt i vår makt ikke bare for å få de kulturelle skattene tilbake, men også for å pågripe de ansvarlige, sa innenriksminister i delstaten Sachsen, Roland Wöller, mandag etter at tyveriet ble oppdaget.

SMUGLING: Den norske smugleren forteller i programmet Insider om hvordan han frakter gull, diamanter og edelsteiner for millioner av kroner ulovlig inn til Norge. Video: INSIDER/MAX Vis mer

Frykter smelting

Utsmykkede sverd og brosjer med intrikat design er blant juvelene som nå er borte. Samlingen beskrives som uvurderlig og skal ifølge BBC stamme fra 1723 og tilhørte kurfyrsten August den sterke.

BORTE: Juvelene er verdt flere milliarder. Nå er de borte. Foto: Det grønne hvelvet
BORTE: Juvelene er verdt flere milliarder. Nå er de borte. Foto: Det grønne hvelvet Vis mer

Kunstetterforsker Arthur Brand sier til Der Spiegel at tyvene kan ha stjålet juvelene med mål om å selge dem videre. Det er imidlertid et annet scenario han frykter langt mer.

- Det verste vil være hvis de er profesjonelle kriminelle som bare er ute etter verdien, og som smelter gullet eller sølvet for så å ta ut diamantene og selge dem. Med en gang juvelene er smeltet, er de så klart tapt for alltid, sier Brand.

FRYKT: Ifølge kunstetterforskeren vil det verste være om tyvene smelter juvelene. Foto: Det grønne hvelvet
FRYKT: Ifølge kunstetterforskeren vil det verste være om tyvene smelter juvelene. Foto: Det grønne hvelvet Vis mer

Uviss verdi

Politiet skal ha vært på stedet tre minutter etter at alarmen i museet gikk. Det er uklart om alarmen gikk da tyvene tok seg inn, eller om dette skjedde seinere, siden strømmen var slått ut i området. Overvåkningsbilder viser imidlertid at det var mørkt da personene tok seg inn i bygget.

Hvor store verdier smykkene og kunsten vil utgjøre for tyvene, hvis de kommer seg unna politiets etterforskere, er uklart.

- Det er egentlig ikke et marked for kunstverk som dette, sa kunstdetektiv Amelie Ebbinghaus til Welt mandag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media