Nye kamper i Makedonia

Nye kamper brøt ut rundt Makedonias nest største by Tetovo torsdag kveld, da makedonsk politi satte inn et angrep mot albansk gerilja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet forsøker å drive opprørssoldater fra, Kale, Dzepciste og Baltepe, tre landsbyer rundt Tetovo, sier de sparsomme meldingene.

Albanske geriljasoldater trengte inn i Tetovo torsdag, mens regjeringen vurderte å innføre unntakstilstand. Frykten for full krig øker.

Snikskyttere gikk tidligere på dagen i stilling i hus i forstaden Koltuk nordvest i byen, rapporterte franske journalister. Makedonske spesialstyrker prøvde å drive dem på retrett. Det kunne ses røyk stige opp nær skytternes stillinger, og det ble skutt med tunge våpen mot geriljaens posisjoner høyere oppe.

Tidligere har kampene vært begrenset til åssidene over byen. I selve sentrum av Tetovo var det fortsatt rolig.

En albaner ble drept og 15 politimenn skadd onsdag, da det for første gang kom til kamphandlinger ved Tetovo. Byen har en overveiende albansk befolkning. Kampene har forsterket frykten for at også Makedonia skal bli rammet av krig, som landet hittil har unngått.

På flukt

Ikke-albanere flyktet fra Tetovo. Skoler og mange butikker holdt stengt.

- Flere familier har flyktet, kvinner og barn er blitt sendt vekk. Situasjonen er meget vanskelig, sa en mann til nyhetsbyrået AFP. Makedonske spesialstyrker sperret veier og politiet opprettet kontrollposter.

Imens satt regjeringen i krisemøte og vurderte om det skulle innføres unntakstilstand. Regjeringen er blitt advart av NATO om ikke å overreagere, og statsminister Ljubco Georgievski sa onsdag at det ikke måtte treffes tiltak som kan virke mot sin hensikt. Men president Boris Trajkovski sa at regjeringen er fast bestemt på å knuse geriljaen.

Bekymret

NATO tar situasjonen i Makedonia alvorlig, men advarer mot en overdreven frykt for krig. Volden er foreløpig begrenset, de væpnede gruppene er små og politisk isolerte, og makedonske myndigheter synes å ha situasjonen under kontroll, sa en NATO-tjenestemann under en regulær pressebriefing torsdag.

Den NATO-ledete fredsstyrken i Kosovo, KFOR, vil gjøre sitt ved å skjerpe kontrollen med grensen mellom Kosovo og Makedonia. NATO går foreløpig ut fra at geriljaen i Makedonia hovedsakelig består av makedonske albanere, og tror heller ikke det er nære forbindelser mellom geriljaen i Makedonia og den i det sørlige Serbia.

- Dette bekymrer oss veldig, sier statssekretær i Utenriksdepartementet Espen Barth Eide til NTB.

Eide, som er på reise i Nord-Amerika, mener NATO må gi klare signaler om støtte til Makedonias regjering, og bistå landet i å håndheve sin suverenitet.

- Men jeg tror ikke geriljaen er en reell militær trussel. Derfor er det ikke først og fremst harde militære virkemidler som skal til, men at vi ser på hvordan vi kan støtte de moderate albanerne og underbygge samholdet i koalisjonsregjeringen, sier Eide. Det er også viktig at USA bruker sin innflytelse på albanerne i regionen og gjør det klart overfor dem hva som er akseptabelt og ikke, sier Eide.

Fra Kosovo

Makedonske regjeringsmedlemmer mener at geriljaen har sitt utspring i Kosovo. Innenriksminister Dosta Dimovska sier at Makedonia er i ferd med å bli oversvømmet av «terrorister» fra den nå oppløste Kosovos frigjøringshær UCK. Geriljaen i Makedonia kaller seg også UCK, men navnet står der for Den nasjonale frigjøringshær.

Det største albanske partiet i Makedonia DPA har fordømt geriljaens aksjoner, og mener den ødelegger for albanernes sak. DPA er representert i den sittende koalisjonsregjeringen med fem statsråder.

En hittil ukjent gruppe som kaller seg Albanernes nasjonale front for Iliria, sa i et opprop i avisen Dnevnik torsdag at alle ikke-albanere må forlate det nordvestlige Makedonia, der det store flertallet er albanere.

- Ikke-albanere burde bortvises fra våre områder, fordi bare det er frihetens lys, het det i oppropet.

(NTB)

OFRE: Kampene rundt Tetovo krever - som alltid i krig - sivilie ofre.Foto: SCANPIX