Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye kamper nær Skopje

Det brøt ut kamper mellom makedonske styrker og opprørere fra den etnisk-albanske geriljaen UCK nær Makedonias hovedstad Skopje søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag skal det undertegnes en fredsavtale mellom den makedonske regjeringen og de albanske opprørerne. Undertegningen vil skje som planlagt, bekreftet både makedonske og etnisk-albanske politiske partier søndag ettermiddag.

Kampene rundt Skopje gjør det likevel usikkert om NATOs generalsekretær George Robertson og EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana kan reise dit.

- Spørsmålet er åpent og kan bli stående åpent en stund i dag, svarer Hansjörg Eiff, NATOs ambassadør til Makedonia.

Landsby brenner

Fra Skopje kunne man se branner i høydene rundt Ljubanci og nabolandsbyen Ljuboten. Kampene foregår i samme område der åtte makedonske soldater ble drept i en mineeksplosjon fredag. Det er makedonsk flertall blant innbyggerne i Ljubanci, og flertall av albanere i Ljuboten.

- Fra der jeg var kunne jeg se at en tredel av landsbyen Ljuboten sto i flammer, sier et øyenvitne.

Kampene brøt ut da geriljaen angrep en politistasjon i landsbyen Ljubanci 5 kilometer fra Skopje, sa en militær kilde søndag. Det er kamper i Bojance 20 kilometer vest for hovedstaden og Ljuboten 10 kilometer nordøst, sier militære kilder til nyhetsbyrået AFP.

Lørdag og søndag raste kamper mellom gerilja og den makedonske hæren rundt Tetovo og landsbyen Radusa nord i Makedonia.

Makedonia-ekspert og forsker Ingrid Vik i Helsingforskomiteen sa til NTB onsdag at krigshandlingene øker faren for borgerkrig i Makedonia. Hun kom tilbake fra Skopje dagen før.

- Det er tydelig at det finnes sterke politiske krefter som har en annen agenda enn fred, sa hun.

Geriljaen vil fortsette

Selv om de politiske lederne går inn for å undertegne avtalen, er det usikkert hva som vil skje mandag.

Lørdag sa UCKs politiske leder Ali Ahmeti at geriljaen gikk inn for avtalen og ville la seg avvæpne, men to av UCKs ledere i felten sa noe annet til det tyske nyhetsbyrået DPA søndag. De vil ikke levere fra seg våpen så lenge den makedonske hæren fortsetter offensiven.

- Den makedonske offensiven gjør det mindre sannsynlig at vi leverer fra oss våpnene, sa geriljalederen «Gjini» på telefon til DPA fra Tetovo

Han beskriver den makedonske offensiven lørdag som den «hittil største». Hæren skyter ikke bare på geriljastillinger, men også på sivile mål i Tetovo og tettstedene rundt, hevder «Gjini».

En opprørsleder med kodenavnet «Mesuesi», som opererer i landsbyen Radusa, sier geriljaen ikke har noe annet valg enn å slåss når den blir angrepet. Det har vært harde kamper i Radusa de siste par dagene.

- Det er sikkert at UCK ikke kommer til å levere fra seg våpnene, sa han søndag.

Bildetekst(er):

Slaviske makedonere betrakter røyken fra brannene i landsbyen Ljuboten fra utkanten av hovedstaden Skopje. Ljuboten har albansk flertall, og ble angrepet under en ny regjeringsoffensiv mot geriljaen utenfor den makedonske hovedstaden søndag. (Foto: AP/SCANPIX) (Breddebilde)

Tykk røyk stiger opp rundt en ortodoks kirke i den albanskdominerte landsbyen Ljuboten like utenfor Makedonias hovedstad Skopje søndag. Hæren har startet en større offensiv mot den albanske geriljaen UCK, og det er usikkert om partene kommer til å undertegne fredsavtale mandag. (Foto: AP/SCANPIX) (Høydebilde)

(NTB)

TUNGT SKYTAS: Det makedonske flyvåpenet har satt in kamp-helikoptre mot geriljaen.
RØYK: Nye krigshandnlinger i nærheten av Skopje i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media