Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye kamper om asylbarna

Venstre og KrF er ennå ikke enige med regjeringen om hvordan samarbeidsavtalen om utlendingsfeltet skal følges opp. Asylbarnas skjebne står sentralt.

I FORHANDLINGER: Etter valget i fjor var Trine Skei Grande (V),  Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp),og Høyre-leder Erna Solberg i lange forhandlinger på Radisson Blu-hotellet i Nydalen i Oslo. Onsdag kveld diskuterer de konkret hvordan samarbeidsavtalen skal gjennomføres. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
I FORHANDLINGER: Etter valget i fjor var Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp),og Høyre-leder Erna Solberg i lange forhandlinger på Radisson Blu-hotellet i Nydalen i Oslo. Onsdag kveld diskuterer de konkret hvordan samarbeidsavtalen skal gjennomføres. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi jobber hardt for å komme fram til et resultat og håper å bli ferdige til jul, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB tidlig i desember i fjor. Det lyktes de ikke med.

- Vi er i prosess og det går noen kuler varmt, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til VG etter et nytt forhandlingsmøte onsdag.

Hele den særskilte avtalen om utlendingsfeltet er oppe til diskusjon, men det er særlig spørsmålet om asylbarnas rettigheter som volder besvær.

Venstre og KrF mener det haster med å endre lov eller forskrift for å hindre at mindreårige asylsøkere sendes ut av Norge etter å ha bodd i landet i årevis.

Neda ble sendt tilbake
Tolv år gamle Neda Ibrahim opplevde dette da hun i juni i fjor ble sendt tilbake til Jordan med familien etter ti år på asylmottak i Sandnes.

- Vi må unngå slike saker i framtiden. Da er det ikke tilstrekkelig med politiske signaler slik den forrige regjeringen la opp til, har Trine Skei Grande tidligere fastslått overfor NTB.

Kompromiss Under sonderingene i Nydalen laget de fire borgerlige partiene en egen avtale om asyl- og innvandringspolitikken. Mot enkelte innstramminger, måtte Frp svelge kravet fra sentrumspartiene om å la barnefaglige vurderinger trumfe innvandringsregulerende hensyn.

Avtalen som ble undertegnet på Stortinget 30. september, slår fast at det skal etableres en «varig ordning» som sikrer vektlegging av barns situasjon.

- Avtalen mellom de fire partiene legger til grunn at dette skal gjøres gjennom en regelendring. Det innebærer endring av lov eller forskrift, har justisminister Anders Anundsen tidligere slått fast.

Hvordan dette konkret skal gjøres, er selve kjernen i forhandlingene. Et hovedpoeng for regjeringen blir å unngå at familier som får avslag på sine søknader, kan trenere saken og likevel få opphold.

En annen forutsetning er skrevet inn i selve avtalen: Foreldrene må «som hovedregel» ha medvirket til å avklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur.

Amnesti Avtalen omfatter også et løfte om en engangsløsning - et amnesti - for langtidsboende barn og deres familier. Venstre og KrF er blitt kritisert for dette punktet, fordi det inneholder en rekke unntak og på langt nær bidrar til at alle de lengeværende asylbarna i Norge får bli.

- En varig regelendring har vært viktigere for oss å få på plass enn dette amnestiet, sa Trine Skei Grande da forhandlingene med regjeringspartiene ble innledet før jul i fjor.

Hun mener det er viktig å sørge for fortgang i søknadsprosessen og viser til at ingen er tjent med at asylsøkere med endelig avslag på søknaden skal bli værende på mottak i lang tid.

NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!