Nye kjempetap for storbanker i USA

Sveits skal gi krisehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske finanskonsernet Citigroup og investeringsbanken Merrill Lynch legger fram nye blodrøde tall. Sveits slutter seg til landene som nå må gi banknæringen krisehjelp.

Merrill Lynch kunngjorde torsdag et tap på 5,1 milliarder dollar eller 33,25 milliarder kroner i tredje kvartal i år. For Citigroup ble tapet i perioden juli-september på 2,8 milliarder dollar eller 18,25 milliarder kroner.

Citigroup-tallene var ikke riktig så ille som folk på Wall Street-børsen hadde fryktet. Men for mange ansatte ble torsdagen en katastrofe, for konsernledelsen varslet at nye 11.000 arbeidsplasser skal kuttes som ledd i arbeidet med å gjøre konsernet lønnsomt.

Verre enn fryktet

Merrill Lynch, som skal overtas av Citigroups arge konkurrent Bank of America, måtte bokføre tap for femte kvartal på rad. Og her var tapet større enn fryktet - det kom ifølge nettstedet e24.no opp i 5,58 dollar per aksje, mot forventede 5,22 dollar.

USAs sentralbanksjef Ben Bernanke sa torsdag at uroen i finansmarkedene utgjør en «betydelig trussel» mot den amerikanske økonomien som helhet. Når næringsliv så vel som husholdninger rammes av kredittkrise, kan følgene bli alvorlige, framholdt han.

Amerikanerne forberedte seg samme dag på flere dårlige nyheter. Nye tall var ventet å vise at industriproduksjonen i USA sank i september, samtidig som arbeidsledigheten økte og forbrukerne var lite villige til å bruke penger.


Banker får hjelp

Også Sveits, som lenge har vært regnet som et symbol på urokkelig soliditet, varsler nå krisetiltak for sin finansnæring. Landets største bank UBS skal få seks millioner sveitserfranc eller nesten 35 milliarder kroner i statlig hjelp.

UBS sitter med store mengder verdipapirer knyttet til det råtne markedet for såkalte subprimelån - dårlig sikrede boliglån - i USA. Disse papirene blir nå overført til et eget fond som den sveitsiske nasjonalbanken oppretter, og som skal forsøke å selge dem unna.

SVEITSERHJELP:Fotgjengere passerer den sveitsiske storbanken UBS\'\' filial i Bahnhofstrasse i Zürich. Sveits er ikke blitt forskånet for den globale finanskrisen, og nå må staten gå inn med nødhjelp til banknæringen. UBS sitter med store mengder verdipapirer knyttet til det råtne markedet for såkalte subprimelån i USA og får nå nesten 35 milliarder kroner i statlig hjelp til å komme seg på fote. Foto: Arnd Wiegmann/SCANPIX/REUTERS
SVEITSERHJELP:Fotgjengere passerer den sveitsiske storbanken UBS\'\' filial i Bahnhofstrasse i Zürich. Sveits er ikke blitt forskånet for den globale finanskrisen, og nå må staten gå inn med nødhjelp til banknæringen. UBS sitter med store mengder verdipapirer knyttet til det råtne markedet for såkalte subprimelån i USA og får nå nesten 35 milliarder kroner i statlig hjelp til å komme seg på fote. Foto: Arnd Wiegmann/SCANPIX/REUTERS Vis mer

Konkurrenten Credit Suisse trenger ti milliarder sveitserfranc eller 58 milliarder kroner i friske penger. Men Credit Suisse regner med å kunne hente disse pengene hos private investorer, blant annet i Qatar, ble det opplyst torsdag. (NTB)

Nye kjempetap for storbanker i USA