Byggebransjen:

Nye krav diskvalifiserer erfarne anleggs­arbeidere

- Dette er å avskilte fagfolk, sier Julie Brodtkorb, direktør i Maskinentreprenørenes forening.

Utfordringer: Ny lov skaper utfordringer i byggebransjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Utfordringer: Ny lov skaper utfordringer i byggebransjen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fra 1. juli neste år vil firmaer uten ingeniører eller teknisk fagskoleansatte kun få utføre de minst krevende oppdragene i bygg- og anleggsnæringen.

Direktoratet for byggkvalitet skiller mellom tre tiltaksklasser firmaer i anleggsbransjen kan godkjennes innenfor. Én gir de enkleste oppdragene, mens tre godkjenner firmaer for de mest avanserte, skriver Klassekampen.

Det har vært rom for skjønn – for eksempel for firmaer som har gjort bra arbeid. Nå er anbefalingen blitt til lov, og regjeringen har gitt firmaene til 1. juli 2018 med å skaffe riktig formell kompetanse.

- Dette er å avskilte fagfolk, med fagbrev, som har jobbet hardt i årevis, bygget opp bedrifter fra bunnen og ansatt folk. Bare fordi de ikke har tatt teknisk fagskole eller ingeniørstudier, sier Julie Brodtkorb, direktør i Maskinentreprenørenes forening.

Klassekampen har bedt om kommentar fra kommunal­minister Jan Tore Sanner (H), men departementet ønsker ikke å kommentere saken. De viser til Direktorat for byggkvalitet, som sier at et forslag til nye godkjenningsregler skal ut på høring rundt nyttår, melder avisa.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer