Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mount Everest

Nye krav etter dødsåret

2019-sesongen var en av de dystreste på verdens høyeste fjell. Nå innfører myndighetene i Nepal strenge krav til folk som vil bestige fjellet.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer

Scenen som utspilte seg på verdens høyeste fjell Mount Everest (8848 m.o.h.) denne klatresesongen vekket skrekk og gru hos de fleste. På litt over ei uke ble ni klatrere drept på toppen.

Bildene fra stedet viser «dødskøen» som strekker seg langs den siste sløyfa til toppen. Høydesyke, forfrysning eller ren utmattelse er bare blant risikoene du møter på fjellet i Himalaya.

Strengere

Denne sesongen ble et slags vendepunkt for hele industrien som er basert rundt den ikoniske toppen. Trykket var for stort, for mange fikk tillatelse til å bestige fjellet og klatrere tok hasardiøs risiko, var konklusjonen etter dødssesongen i 2019.

DØDSFJELL: Klatresesongen 2019 på Mount Everest var den dødeligste på fire år. Minst ni klatrere døde i forsøket på å bestige fjellet. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP / NTB Scanpix
DØDSFJELL: Klatresesongen 2019 på Mount Everest var den dødeligste på fire år. Minst ni klatrere døde i forsøket på å bestige fjellet. Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Fram til nå er det bare klatrere under 16, alvorlig syke og personer med kriminelt rulleblad som ikke har fått lov å klatre i Nepal. Disse kravene blir nå mye strengere, skriver Katmandu Post.

For å få lov til å klatre fjellet vil myndighetene blant annet kreve full medisinsk historikk. I tillegg må alle som vil klatre i Nepal legge fram en legeattest.

Helseproblemer

DØDSFALL: Hele ti personer har omkommet på verdens høyeste fjell, Mount Everest den siste uken, ifølge nyhetsbyrået AFP. Lørdag landet to nordmenn som nådde toppen 16. mai på Oslo Lufthavn. De ble vitne til flere døde. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN, privat og Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

- Ettersom de fleste dødsfallene skyldes helseproblemer og personers allmenntilstand har vi kommet med disse strenge reglene, sier sjef i turistdepartementet Mira Acharya til avisa.

Det er de som, basert på attestene og historikken, vil avgjøre om en person er frisk nok og i god nok form til å få tillatelse til å bestige fjellet.

De har tidligere forsøkt å forby blinde og amputasjonspasienter på fjellet, men ble slått ned av Høyesterett som fant forbudet diskriminerende.

De nye reglene som innføres på fjellet nå innebærer også at klatrere må ha en forsikring som dekker en eventuelt redningsaksjon eller uthenting fra fjellet.

To millioner i dødssonen

Å hente ut et lik fra den såkalte dødssonen på over 8000 meters høyde kan koste så mye som to millioner norske kroner.

Dødssonen defineres ved at du er så høyt oppe at ingen kan redde deg hvis noe skulle gå galt. Faller du her, er du død. Setter du deg ned, kan du også være død.

Dødsfallene i 2019 om blant annet som følge av høydesyke, hjerteinfarkt og utmattelse.

Myndighetene i Nepal har gitt tillatelse til de aller fleste som har søkt, men vil nå også kreve at klatrerne må vise til tidligere erfaring med liknende høydeklatring.

Erfarne klatrere og guider har kritisert myndighetene i landet for å gi alle som betalte opp mot 11 000 amerikanske dollar, tilsvarende om lag 100 000 kroner, tillatelse til å bestige fjellet.

Vil sette tak

Totalt 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden fikk tillatelse til å bestige gigantfjellet under årets klatresesong i april og mai. Flere har foreslått å sette et tak på tillatelser som kan gis i løpet av en sesong.

Det vil ikke skje i år, opplyser Katmandu Post, men myndighetene opplyser til avisa at de har planer om å innføre et tak etter hvert.

- Målet vårt er å ta vare på fjellet og samtidig gjøre fjellturisme kommersielt, sier en kilde i landets turistdepartement til avisa.

Dødskøen

Klatresesongen på Everest er kort. De aller fleste som kommer seg til toppen, kommer i den siste halvdelen av mai. 1. juni er sesongen over. Lokale værforhold gjør også at tidsvinduet kortes ned ytterligere. Mange dager er det ikke mulig å bestige fjellet.

Det store antallet som fikk tillatelse til å bestige toppen i løpet av den korte sesongen, førte til en «dødskø» i nærheten av toppen. I ventingen i køen øker risikoen for høydesyke eller å fryse i hjel betraktelig.

Nesten 300 mennesker har mistet livet på fjellet siden det for første gang ble besteget i 1953. Everest blir ofte omtalt som en evig gravplass fordi nye kropper stadig blir avdekket etter å ha ligget oppbevart i det kalde klimaet.