KRIPOS:  La i dag frem en ny rapport som viser at 40 prosent av alle anmeldte voldtekter i 2012 skjer i forbindelse med en fest. Foto: Morten Holthe / Dagladet
KRIPOS: La i dag frem en ny rapport som viser at 40 prosent av alle anmeldte voldtekter i 2012 skjer i forbindelse med en fest. Foto: Morten Holthe / DagladetVis mer

Nye Kripos-tall: Fire av ti voldtekter skjer på fest

Og flesteparten av de som blir voldtatt er unge mennesker, viser nye tall som Kripos la frem i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utviklingen hva gjelder festvoldtekter er økende, i tillegg er det store mørketall, sier politiinspektør i Kripos Reidar Bruusgaard til Dagbladet.

Han la i dag frem en rapport, på vegne av den taktiske etterforskningsavdeling i Kripos, om hvordan voldtektssituasjonen i 2012 var. 

Unge mennesker Rapporten viser at 40 prosent av alle voldtekter som ble anmeldt i 2012 var relatert i forbindelse med en fest, noe som er en økning på tre prosent fra i fjor.

Bruusgaard forteller at det er tre ting som går igjen i mange av de anmeldte situasjonene.

- Vi har trukket frem er en del omstendigheter som går igjen. Spesielt er dette med rus sentralt, selvfølgelig. Faktisk er 92,4 prosent påvirket når handling skjer, sier politiinspektøren.

- I tillegg foregår de fleste tilfeller mellom klokken ett og  klokken fem om natten. Pluss at det er en klar overvekt av fornærmede mellom 17 og 25 år, forteller Bruusgaard.

Gjøre flere lovbrudd Tre av fire personer som ble registrert som mistenkt/siktet/domfelt i voldtektssaker i fjor, er også registret med andre lovbrudd.
- I tre av fire tilfeller er lovbryterne anmeldt for andre saker i 2012. Det er mange forskjellige typer lovbrudd, alt fra vinningskriminalitet til andre ting, sier han.

47% av anmeldt voldtekter blir anmeldt over en uke etter hendelsen.

 KRIPOS:  La i dag frem en ny rapport som viser at 40 prosent av alle anmeldte voldtekter i 2012 skjer i forbindelse med en fest. Foto: Hanna Gjelsvik Berg / Dagbladet.
KRIPOS: La i dag frem en ny rapport som viser at 40 prosent av alle anmeldte voldtekter i 2012 skjer i forbindelse med en fest. Foto: Hanna Gjelsvik Berg / Dagbladet. Vis mer

«Erfaringsmessig er det viktig at tidsintervallet mellom voldtekt og anmeldelse er kortest mulig for å kunne sikre biologiske eller andre tekniske bevis», har Kripos skrevet i rapporten om voldtektssituasjonen i 2012.

- Finne tiltak Han forteller at politiet må jobbe videre for å hindre at tallet på festvoldtekter ikke øker.

- Samfunnet og politiet må jobbe videre med å finne hensiktsmessige tiltak. Dette er noe som garantert må jobbes videre med for å hindre at dette tallet øker, sier politiinspektøren.

I alt ble 1226 voldtekter anmeldt i 2012 ifølge Kripos-rapporten.
Det er en økning på 11,9 prosent siden 2008.

Dagbladet følger saken videre.

 KRIPOS:  La i dag frem en ny rapport som viser at 40 prosent av alle anmeldte voldtekter i 2012 skjer i forbindelse med en fest. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KRIPOS: La i dag frem en ny rapport som viser at 40 prosent av alle anmeldte voldtekter i 2012 skjer i forbindelse med en fest. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer