Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye krisetiltak fra regjeringen

Tilbyr bedrifter lavere renter og utsettelse på avdrag. - Klart jeg er bekymret, sier næringsministeren til Dagbladet.

FLERE TILTAK: Innovasjon Norge tilbyr nå bedrifter lavere renter og utsettelse av avdrag for å bedre likvideten i krisetider. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FLERE TILTAK: Innovasjon Norge tilbyr nå bedrifter lavere renter og utsettelse av avdrag for å bedre likvideten i krisetider. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Regjeringen innfører i dag flere tiltak for å hjelpe små og mellomstore bedrifter i møte med coronakrisa.

Gjennom Innovasjon Norge senker næringsminister Iselin Nybø (V) utlånsrenter til små- og mellomstore bedrifter, og sørger for at avdragsutsettelse på lån til bedriftene.

- Vi står i en veldig spesiell situasjon. Mange bedrifter har utgifter uten å ha inntekter på vei inn. Vi skal få bedriftene våre gjennom denne krisa, og folk skal ha jobber å gå til når dette er over, sier Nybø til Dagbladet.

Renter, avdrag og lån

Statsråden beskriver dagens tiltak - de siste i en lang rekke - som viktige akutt-tiltak for å bedre likviditeten i mange norske bedrifter.

Dette er tiltakene Innovasjon Norge og regjeringen iverksetter i dag:

  • Innovasjon Norge setter ned rentene med 1 prosentpoeng på lavrisikolån og 1,25 prosentpoeng for risikolån. Renteendringen gjennomføres for nye lån fra 23. mars og for løpende lån fra 15. april, opplyser Næringsdepartementet til Dagbladet.
  • Innovasjon vil også tilby avdragsutsettelse, og en rekke prosesser er forenklet for at det skal bli enklere å utnytte Innovasjon Norges låne- og tilskuddsrammer.
  • I tillegg økes oppstartlån fra maksimalt 1,5 millioner kroner, til 2 millioner, uten at det stilles økte krav til kausjon eller egenkapital.

Stortinget har allerede vedtatt to krisepakker fra regjeringen, riktignok med betydelige endringer og oppjusteringer av pengebruk.

IKKE TESTET: Statsminister Erna Solberg er ikke testet for coronaviruset. Det bekrefter Statsministerens kontor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bekymret statsråd

Iselin Nybø varsler nå at det også vil komme flere tiltak rettet mot næringslivet allerede denne uka.

- Vi jobber med flere tiltak rettet mot gründere og oppstartsbedrifter. De kommer mot slutten av uka, sier hun.

- Hele det politiske miljøet i Norge ønsker å bidra, legger Nybø til.

- Hvor bekymret er du over coronavirusets grep om næringslivet?

- Selvsagt er jeg bekymret. Vi skal følge smittevernsreglene, men likevel gjøre det vi kan for å holde hjulene i samfunnet i gang. En av hovedprioritetene til regjeringen er å sikre at det står jobber og venter på folk på den andre sida, sier Nybø.

- Ikke enkelt

Fra fredag til søndag kom det inn 37 900 nye søknader om dagpenger fra Nav.

- Å sikre at jobbene står og venter på folk blir vel vanskeligere for hver dag som går?

- Det blir ikke enkelt. Derfor bidrar også regjeringen med store penger for å sikre at næringslivet kommer seg gjennom denne krisa. Vi er beredt til å gjøre det som trengs, sier statsråden.

8 prosent av arbeidsstyrken i Norge har de siste to ukene søkt om dagpenger fra Nav. Oslo er fylket der høyest andel av arbeidsstyrken har søkt om dagpenger, med 9,6 prosent.

Vil ha mer

Antallet søknader om dagpenger i 2020 har allerede passert 2019-tallene med god margin. Så langt i 2020 er det kommet inn totalt 262 100 søknader om dagpenger, sammenlignet med 160 500 gjennom hele 2019 og 166 600 gjennom hele 2018.

Innovasjon Norge-direktør Håkon Haugli forteller til Dagbladet at dagens tiltak ikke er nok.

- Situasjonen er helt desperat for mange enkeltbedrifter. Det er de yngre og de mindre bedriftene som er utsatt, sier Hauglie.

Hauglie er redd vi nå går mot en ny fase i coronakrisa, hvor konkurser vil melde seg.

- Jeg er veldig glad for at Nybø varsler en pakke i slutten av uka. Dagens tiltak vil ikke være nok. Norge styrer nå inn i en periode hvor vi får konkurser. Det haster å få tiltak

Hele Norges coronakart