Opplysninger til Dagbladet:

Nye krisetiltak rundt hjørnet

Dagbladet er kjent med at regjeringen jobber med minst to nye strømtiltak for å stilne kritikken. Strømstøtten, som skal endres, kommer til å bytte beregningsmodell, ifølge Dagbladets opplysninger.

FLERE TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre kommer til å rulle ut flere strømtiltak i ukene som kommer, ifølge Dagbladets opplysninger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLERE TILTAK: Statsminister Jonas Gahr Støre kommer til å rulle ut flere strømtiltak i ukene som kommer, ifølge Dagbladets opplysninger. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Som Dagbladet skrev onsdag morgen, har regjeringen over lengre tid jobbet med å justere strømstøtteordningen til husholdningene.

Onsdag ettermiddag bekreftet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) også overfor NRK at regjeringen vil endre ordningen.

Han fortalte derimot ikke hvordan strømstøtte endres: Dagbladet er kjent med at regjeringen vil gå fra gjennomsnittlig månedspris til spotpris per time i beregningen.

Dette luker blant annet ut situasjoner hvor privatkunder får betalt for å bruke strøm i slutten av måneden, slik stoda var for mange i desember.

To tiltak til

Krefter i LO og innad i regjeringspartiene har over lengre tid argumentert for at strømstøtteordningen til husholdningene bør justeres.

Dagbladet er også kjent med ytterligere to strømtiltak nå vurderes i regjeringskontorene:

  • Bedre regulering av strømselskapene. Forbrukerrådet har slått alarm flere ganger og en opprydning her omtales som «lavthengende» av flere tett på prosessen.
  • Større systemendringer for å minske prissmitten fra kablene til kontinentet og Storbritannia.

«Alt» er ifølge Dagbladets opplysninger på bordet når det gjelder tiltak for å få håndtert strømkrisen. Det inkluderer tiltak som før dagens situasjon hadde vært «utenkelige», slik en kilde omtaler det.

Hadia Tajik, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, fortalte Dagbladet fredag at dagens situasjon «ikke er til å leve med».

Tidspress

Partiledelsen i både Ap og Sp er klar over at det hersker en betydelig utålmodighet blant partiets folkevalgte på Løvebakken.

Denne uroen er enda større på grasrota i partiene.

Derfor har målet hele tida vært å få så mange strømtiltak på plass i god tid før landsmøtet til Sp i slutten av mars – trolig også før fylkesårsmøtene kommer på rekke og rad i februar.

Stilnet uro

Dagbladet har tidligere fortalt at nevnte Terje Aasland slo alarm på sentralstyremøtet i Ap forrige uke.

Etter det Dagbladet kjenner til, har Aaslands håndtering av strømsituasjonen de siste ukene bidratt til å roe gemyttene på Stortinget. Det har lenge vært en klar forventning at olje- og energiministeren skulle komme med tiltak.

Det første av disse kom altså i dag – og flere tiltak er i vente i ukene som kommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer