Nye kutt i psykiatrien

I 1998 lovet statsminister Kjell Magne Bondevik og Stortinget 24 milliarder til psykiatrien over åtte år. Etter halve perioden er bare 4,6 milliarder bevilget. Nå varsler SV oppvask og mistillit til helseminister Dagfinn Høybråten i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stikk i strid med løftene fra Dagfinn Høybråten om at psykiatrien ikke skal kuttes, må Barne- og ungdomspsykiatrien i Oslo likevel kutte stillinger.

Opptrappingsplanen skulle gi psykiatrien et økonomisk løft på 24 milliarder kroner over åtte år. I vinter kunne Dagbladet avsløre at det meste av pengene var uteblitt.

Opptrappingsplanen har gått tregt. Totalt øker køene til psykiatrisk behandling, og verst er situasjonen for barn og unge.

Kutter og kutter

Barne- og ungdomspsykiatrien i Oslo måtte tidligere i år ta et ekstraordinært kutt på 26 millioner kroner. Nå viser det seg at heller ikke dette er nok. I møte 7. juni vedtok styret for Barne- og ungdomspsykiatrien i Oslo et ytterligere kutt på 8,5 millioner kroner i år.

- Dette innebærer at vi må kutte inntil 15 nye årsverk, sier direktør Erik Rakoczy.

- Er det mulig å gjennomføre slike kutt uten at behandlingstilbudet blir rammet?

- Mange vil nok mene at det ikke er mulig å få til. Men vi må forsøke så godt vi kan. Budsjettsituasjonen gjør at vi må foreta en betydelig omstilling på uforsvarlig kort tid, sier Rakoczy.

Truer med mistillit

SVs Olav Gunnar Ballo reagerer sterkt på at nye kutt vil ramme psykiatrien i Oslo, og er opprørt over at ikke en eneste ny krone ble bevilget til psykiatrien i revidert nasjonalbudsjett.

- Dersom disse nye kuttene må gjennomføres, da har vi en helseminister som ikke har styring over helsepolitikken. Statsråden har garantert at psykiatrien ikke skal rammes av kutt. Blir det likevel resultatet, er SV beredt til å fremme mistillit til helseministeren, sier Ballo.

Helseminister Dagfinn Høybråten tok seg ikke tid til å snakke med Dagbladet i går, men ga følgende kommentar gjennom informasjonsrådgiver i Helsedepartementet, Jostein Soldal: - Helseforetakene har fått krystallklar beskjed om ikke å kutte i psykiatrien, og sørge for at hver eneste øremerket krone går til formålet, og at effekten av omstillinger skal bli værende i denne delen av tjenesten. Helseregion Øst vil bli bedt om å forklare hvordan disse styringssignalene blir fulgt opp i Oslo.

<B>MISTILLIT:</B> Olav Gunnar Ballo (SV) varsler mistillit til helseminister Dagfinn Høybråten hvis Oslo-psykiatrien må kutte stillinger. Direktør for Barne- og ungdomspsykiatrien i Oslo, Erik Rakoczy, har fått oppgaven å kutte ytterligere 8,5 millioner kroner.