- Nye landsmenn vet ikke bedre

Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby (92) ber ungdommen føre kampen videre - for demokratiet.

KRIGENS RØST: Gunnar Sønsteby (92) er en av Norges mest kjente motstandsmenn fra andre verdenskrig. For sin innsats under krigen er han tre ganger tildelt Krigskorset med sverd og er dermed Norges høyest dekorerte borger.
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
KRIGENS RØST: Gunnar Sønsteby (92) er en av Norges mest kjente motstandsmenn fra andre verdenskrig. For sin innsats under krigen er han tre ganger tildelt Krigskorset med sverd og er dermed Norges høyest dekorerte borger. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Gunnar «Kjakan» Sønsteby (92) nølte aldri da tyskerne kom. I dag er det nøyaktig 70 år siden.

Han nøler ikke i dag heller:

- Tap av sivile liv er ikke til å unngå. Det kan til og med være en fordel.

Sønsteby blunker ikke når han sier disse ordene. Han synes ikke det er vanskelig å snakke om.

Krigens logikk- Jeg så bildene av de sivile som ble drept i Irak. Om jeg ledet ei geriljagruppe, ville jeg utnyttet sivile til siste trevl. Vi forsøkte alltid å spare sivile, men også i vår tid kunne vi utnytte til vår fordel at sivile liv blant våre egne gikk tapt, sier Sønsteby.

Det kan høres kynisk og brutalt ut. Men — før eller nå — krigens logikk er den samme. Om det er amerikanerne som dreper sivile i Irak, eller om det er tyskerne eller hans selv som forårsaket død i krigsåra, tapet av liv er en naturlig følge av krig. Så enkelt, så brutalt — og så nødvendig. Det vet Gunnar Sønsteby alt om.

Realist i dressDette er den samme mannen som i mange tiår har trollbundet norske skoleungdommer. Den milde, rolige, realisten i dress.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.