PUTINS BANKSJEF: Russlands president Vladimir Putin i møte med styreformann Sergej Gorkov i den statlige utviklingsbanken Vnesheconombank (VEB) i the Kreml 10. februar i år. Foto: Alexei Nikolskij, Sputnik/AP/NTB Scanpix.
PUTINS BANKSJEF: Russlands president Vladimir Putin i møte med styreformann Sergej Gorkov i den statlige utviklingsbanken Vnesheconombank (VEB) i the Kreml 10. februar i år. Foto: Alexei Nikolskij, Sputnik/AP/NTB Scanpix.Vis mer

Nye lekkasjer om den hemmelige Trump/Putin-kanalen: Byttehandel for å sikre svigersønnen byggelån

Nye detaljer om hemmelige møter mellom presidentene Donald Trump og Vladimir Putins nærmeste menn øker fallhøyden for Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner - og dermed for den amerikanske presidenten selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Washington Post fredag kom med avsløringer om planer for en hemmelig direktekanal Trump - Putin utenom diplomatiet, kommer New York Times i dag med nye opplysninger om hva som skal være bakteppet for en slik «hotline».

Med ikke navngitte «amerikanske tjenestemenn» som kilde skriver New York Times at Putins og Trumps stråmenn var godt på vei med å få de to presidentene til å gjøre en byttehandel:

Russland og Putin fikser avslutning på borgerkrigen i Syria mot at USA og Trump opphever de økonomiske sanksjonene mot Russland, som ble innført sammen med EU i 2014 etter den russiske «tilbakeføringen» av Krim og krigen i Øst-Ukraina.

Og de hemmelige samtalene skulle føres fra den russiske ambassaden.

Finansierte OL i Sotsji

Og om ikke alle sanksjoner mot Russland blir opphevet på en gang, skal Putin og hans menn iallefall ha krevd fortgang i gammel, normal virksomhet for den dominerende statlige utviklingsbanken Vnesheconombank (VEB).

Denne banken var sentral i finansieringen av prestisje-OL i Sotsji i 2014.

I 2016 ble en av Putins nærmeste menn, Sergej N. Gorkov (48), utnevnt av Putin personlig til styreformann i banken. Da hadde han vært nestsjef i Russlands største bank, Sberbank, siden 2010.

CNN og andre amerikanske medier har tidligere fortalt at Putin truet det tidligere Obama-regimet med å finne nye finansvenner i Kina og den arabiske verden dersom ikke svartelistingen av Vnesheconombank (VEB) ble opphevet.

Og nettopp Sergej Gorkov har vært sentral i møtene med Trumps svigersønn Jared Kushner.

Husket ikke

Etter Washington Post-avsløringen før helgen om planene for den hemmelige russiske-amerikanske kanalen, kommenterte Kushner via sine advokater at han ikke husket hva som ble sagt i møtene.

Han og svigerfars første - og seinere sparkede - sikkerhetsrådgiver Michael T. Flynn møtte Russlands ambassadør til USA, Sergeij Kislyak, og bankmannen Gorkov flere ganger både før og etter at Donald Trump ble innsatt som president 20. januar i år.

Det vakte oppsikt i USA at den nyvalgte presidenten allerede i desember mens Barack Obama regjerte, tok i mot den russiske ambassadøren og hans følge i Trump Tower.

Svigersønn og presidentrådgiver Jared Kushner og banksjef Gorkov var med da - og seinere.

Da New York Times i mars i år kom med de første detaljene om det første møtet, fulgte etterhvert både Kushner og Gorkov opp med korte uttalelser at de kun hadde utvekslet tanker om forretningsvirksomhet.

Kushner trengte byggelån

Og Kushner da som sjef for eiendomsselskapet Kushner Companies og Gorkov som sjef for en vingestekket bankkjempe.

Nå har det lekket ut opplysninger om at Gorkov og Vnesheconombank (VEB) skulle ordne finansiering av et stort byggeprosjekt på Manhattan for Kushner eiendomsselskap.

Underforstått: USA måtte oppheve sanksjonene mot banken.

CIA: spionreir

Nye opplysninger gir også et bedre innblikk i hvorfor Donald Trump og amerikansk etterretning kom i klinsj allerede før den ny presidenten tiltrådte.

CIA har USA-avdelingen til den russiske utviklingsbanken på en liste over «spionreir».

Så seint som i 2016 ble en ansatt i banken dømt til spionasje til fordel fra Russland og utvist fra USA.

Jared Kushner var ikke sikkerhetsklarert da han hadde sine første møter med de russiske kontaktene.