Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nye lekkasjer setter liv og USAs sikkerhet i fare

USA skjelver over nye Wikileaks-avsløringer.

NYE LEKKASJER: Julian Assange, her ved en menneskerettskonferanse i Genève, har uttalt at publiseringen av de hemmeligstemplede dokumentene vil redefinere verdenshistorien. Foto: AP.
NYE LEKKASJER: Julian Assange, her ved en menneskerettskonferanse i Genève, har uttalt at publiseringen av de hemmeligstemplede dokumentene vil redefinere verdenshistorien. Foto: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Varslernettstedet Wikileaks opplyste denne uka at de vil lekke millioner av hemmeligstemplede dokumenter, i samarbeid med avisene New York Times, The Guardian og Der Spiegel.

Publiseringen kan finne sted allerede i morgen. Det skal dreie seg om over sju ganger så mange dokumenter som ved den siste Irak-lekkasjen, da 400.000 klassifiserte dokumenter ble publisert.

Wikileaks har så langt ikke opplyst om innholdet i dokumentene, men det antas å være diplomatiske korrespondanser. Ifølge nettstedet vil avsløringen «redefinere verdenshistorien» i løpet av de kommende månedene.

Tre kilder med med kjennskap til dokumentene opplyser til nyhetsbyrået Reuters at de blant annet inneholder korrupsjonsanklager rettet mot utenlandske regjeringer og statsoverhoder.

Russland, Afghanistan og de tidligere sovjetstatene skal være land som går igjen i materialet. Det skal også være beskyldninger rapportert til Washington fra amerikanske diplomater i andre regioner, inkludert Øst-Asia og Europa, som anses av kildene å kunne bli en pinlig affære for USA.

- Setter liv i fare Pentagon har varslet Senatet og forsvarskomiteen i representantenes hus om at avsløringene vil skade USAs forhold til det internasjonale samfunn.

- Det vil være skadelig for vår nasjonale sikkerhet. Det setter liv i fare. Det vil sette nasjonale interesser i fare, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Philip J. Crowley, ifølge BBC.

Dokumentene skal være diplomatiske korrespondanser mellom regjeringer og privatpersoner. De skal også inneholde informasjon om politiske avhoppere. Crowley mener lekkasjen vil kunne skade tilliten til USA, og amerikanske diplomater har allerede varslet sine allierte om den nært forestående lekkasjen.

- Når denne tilliten blir misbrukt og ender opp på forsiden av aviser, på TV eller i radio, får det konsekvenser. Vi ønsker ikke at dette skal skje, men vi er selvsagt forberedt på muligheten om at det vil skje, sier Crowley.

FRYKTER KONSEKVENSENE: Talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Philip J. Crowley, sier dokumentene vil kunne skade USAs politiske forbindelser både nasjonalt og internasjonalt. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards
FRYKTER KONSEKVENSENE: Talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Philip J. Crowley, sier dokumentene vil kunne skade USAs politiske forbindelser både nasjonalt og internasjonalt. Foto: AFP Photo/Paul J. Richards Vis mer

Man frykter at dokumentene kan inneholde informasjon om militære operasjoner og avsløre identiteten til diverse kilder.

«Vil få hjerteinfarkt» I en pressemelding og på det sosiale nettstedet Twitter sier Wikileaks at «Pentagon hyperventilerer igjen i frykt for å bli holdt ansvarlige» som en respons til uttalelsene.

Dette er den tredje masselekkasjen fra Wikileaks. Lekkasjen har vært forventet helt siden en etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret, Bradley Manning, ble arrestert i våres.

I en chattesamtale over nettet sa Manning at han hadde fôret Wikileaks med hemmeligstemplede utenrikspolitiske dokumenter.

«Hillary Clinton og flere tusen diplomater verden over kommer til å få hjerteinfarkt når de våkner opp en morgen og oppdager at så mye hemmligstemplet utenrikspolitisk materiale er tilgjengelig for allmenheten i søkbart format», skrev han til hackervennen Adrian Lamo.

Wikileaks har imidlertid benektet å ha mottatt dokumenter fra Manning.
Threat Level Privacy, Crime and Security Online

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media