Nye lov til indianerne i Mexico

MEXICO BY (NTB-AFP-Reuters): Etter to år med fruktesløse diskusjoner med zapatistopprørerne i Chiapas, skar Mexicos president Ernesto Zedillo i går gjennom og la fram sitt eget lovforslag om indianernes kultur og rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lovforslaget innebærer sju mindre justeringer i den mexicanske grunnloven og tar sikte på å bedre de politiske, økonomiske, sosiale og kulturelle rettighetene til Mexicos ni millioner indianere.

Men forslaget gjør lite for å komme indianernes omfattende og omstridte krav i møte, blant annet når det gjelder selvstyre, valg av ledere og kontroll over mediene og naturressursene.

Zedillo sa at den nye loven oppfyller løftet fra 1996 om å løse konflikten med indianerne ved å skape et et nytt rettsgrunnlag med full respekt for indianernes verdighet.

Han sa at lovforslaget er basert på fredsavtalen som ble undertegnet med zapatistlederen Subcomandante Marcos i San Andres i februar 1996.

Men en talsmann for Zapatistenes nasjonale frigjøringshær (EZLN) beskyldte Zedillo for å prøve å gå utenom fredsprosessen.

(NTB)

SKAR IGJENNOM: Mexicos president Ernesto Zedillo leverte endelig et lovforslag som skal beskytte urbefolkningens kultur og liv. Det er ennå usikkert om det er nok.