Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nye lover kan frifinne Sandsdalen

Helseminister Dagfinn Høybråtens forslag til to nye helselover kan bidra til å frifinne dødshjelplegen Christian Sandsdalen, mener forsvarer Frode Sulland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da rettssaken mot Sandsdalen begynte i Borgarting lagmannsrett onsdag, sa Sulland at regjeringens forslag til ny lov om pasientrettigheter og ny lov om helsepersonell vil ha stor betydning for saken.

- De nye lovene kan bidra til å frifinne Sandsdalen. De sier at pasientens selvbestemmelsesrett skal ivaretas. Lovene innebærer en utvikling i lovgiverens syn på livets ukrenkelighet, sier Sulland til NTB.

Han viser til at den nye pasientrettighetsloven gir pasienter rett til å nekte blodoverføring, og at tvangsernæring ikke skal settes i gang på sultestreikende.

- Her sier man at livet ikke må opprettholdes for enhver pris. Til nå har det vært oppfattet som gjeldende rett at hensynet til å opprettholde livet skulle være avgjørende, uavhengig av hva den som besitter livet måtte mene, sier Sulland.

Advokaten mener at denne nye vurderingen av livets verdi, må få betydning for Sandsdalen-saken, selv om det er en prinsipiell forskjell mellom det å å la være å redde liv og det å ta liv.

(NTB)