Nye lyder fra Mannen i formiddag

Raser trolig innen få timer.

MANNEN: Kraftig regnvær gjør sannsynligheten for at Mannen raser ut i dag stor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MANNEN: Kraftig regnvær gjør sannsynligheten for at Mannen raser ut i dag stor. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAUMA/OSLO (Dagbladet): Like før klokka 12 i formiddag fortalte tjenestepliktige ved Sivilforsvaret til Dagbladet at de hadde hørt nye lyder fra fjellet Mannen i Rauma.

Også i natt rapporterte Sivilforsvaret om lyder fra fjellet i da små steinmasser løsnet.

- Det har ikke vært mange lyder fra fjellet i formiddag, men det kraftige regnværet i i området gjør at lyder vil være vanskeligere å høre fra lyttepostene, sier sivilforsvarsinspektør og fungerende distriktssjef Jan Birger Kavli til Dagbladet.

Han forteller at sivilforsvaret nå vil fortsette sitt arbeid med å følge med på fjellet fra sin lyttepost fram til andre oppdrag gis.

Tror raset går i dag Klokka 12 ble det avholdt en ny pressebrief på rådhuset i Rauma med en statusoppdatering om det rasutsatte fjellmassivet Mannen.

- Vi har analysert dataene fra i natt endel mer og sett på fortsettelsen, og bevegelsene i fjellet har fortsatt, sier geolog Lars Harald Blikra under dagens andre pressebrief på rådhuset i Rauma.

Sjefgeologen Lars Harald Blikra mener det er sannsynlig at den ustabile delen av Mannen raser ut i dag, men vil ikke forsøke å fastslå tidspunkt, eller hvilken retning raset vil ta.

- Vi måler bevegelsene, men kan ikke si noe om hvilken vei raset kommer til å gå, sier han.

Også Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) støtter seg på vurderingene som ble gitt av Blikra under pressebriefen.

- Utfra det arbeidet som er gjort, så tror også vi at raset vil gå i løpet av dagen, men det er det naturen som til slutt avgjør, sier Brigt Samdal ved NVE til Dagbladet.

Han selv er i området og observerer utviklingen.

Ordføreren: - En belastning Ordfører Lars Olav Hustad sa under pressebriefen at usikkerheten rundt når raset vil gå er en belastning:

- Vi er så forberedt som vi kan bli. Det har snart gått en uke siden vi begynte evakueringen. Nå har vi lyst til at raset skal gå, så vi får en avklaring, sier Hustad under pressekonferansen.