DAB

Nye lyttertall: Skylder på DAB

Mer enn 300 000 radiolyttere er borte på ett år. NRK legger skylda på overgangen til DAB-nettet.

RADIONEDGANG: Færre nordmenn hører på radio enn på svært, svært lenge. Bare på ett år har 309 000 lyttere forsvunnet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
RADIONEDGANG: Færre nordmenn hører på radio enn på svært, svært lenge. Bare på ett år har 309 000 lyttere forsvunnet. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Interessen for radio i Norge dabber videre av.

Tall Dagbladet har fått fra NRK viser at norske radiokanaler i sum mistet 309 000 lyttere fra juli i fjor til juli i år. Nedgangen gjelder alle norske radiokanaler.

Sett over to år er tilbakegangen enda større: Fra juli 2016 har 400 000 radiolyttere forsvunnet, ifølge de nye tallene.

Mens 2,55 millioner nordmenn lyttet til radio i juli i fjor, er antall lyttere i sommermåneden i år nede i 2,25 millioner. Juli 2018 er altså den måneden med færrest radiolyttere i Norge på flere år. Så seint som september 2016 lyttet nesten 3,1 millioner nordmenn til radio i Norge.

- Klar tilbakegang

Marius Lillelien, fungerende mediedirektør i NRK, sier allmennkringkasteren tar tendensen på alvor. Han er klar på at overgangen fra FM til DAB er hovedforklaringen bak den fallende lytteroppslutningen.

- Dette er en klar tilbakegang. Vi jobber for å få lyttertallene opp igjen mot gammelt nivå. Overgangen til DAB er et stort skifte, en overgang som krever en del fra publikum. Vi har hele tida vært klar over at det vil ta tid for oss å være tilbake på gammel dekning, men det har tatt lengre tid enn vi først antok, sier Lillelien til Dagbladet.

Det har lenge vært klart at slukkingen av FM-nettet har påvirket radiolyttingen i Norge. I også i juni måned opplevde radiokanalene en nedgang i antall lyttere på rundt ti prosent, sammenliknet med juni 2017 og 2016.

DAB får skylda

Slokkingen av det landsdekkende FM-nettet i Norge startet i Nordland i januar 2017, og sist ut var Troms og Finnmark i desember.

Norge er det eneste land i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til DAB.

- Hvor mange av de tapte lytterne skyldes overgangen til DAB?

- Det er vanskelig å si. Det har vært en litt fallende kurve over flere år, så en viss nedgang hadde vi nok sett uansett. Men ikke en nedgang på 300 000 lyttere fra i fjor. Det er noe som i hovedsak skyldes DAB, sier NRK-direktøren.

- Hvor dramatisk er dette for NRK Radio?

- Det er alvorlig, men jeg vil ikke si det er superdramatisk, heller. Det er fortsatt 2,25 millioner mennesker som lyttet til radio i juli i år.

En undersøkelse fra 2017 viser at tre av fem spurte gir omlegginga fra FM til DAB slakt.

RADIOLYD: Slik slukket NRK sitt FM-nett i Oslo, Akershus, Vestfold og Østfold. Dette skjedde i forbindelse med overgangen til DAB-radio i Norge. Video: NTB Scanpix. Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer