Nye makabre bilder fra Irak

En død irakisk fange blir vist fram på bildet mens amerikanske soldater jubler og ler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er TV-nettverket ABC som i seint i går kveld norsk tid viste bildene fra Abu Ghraib-fengselet i Irak. De nye bildene viser en ny utvikling i den groteske behandlingen av irakiske fanger. Aldri tidligere har det framkommet bilder som viser amerikanske soldater posere sammen med døde fanger.

Drept i dusjen

Fangen som ligger død i en sekk på gulvet skal være Manadel al-Jamadi. Liket er pakket inn i is, i påvente av hva som skal skje med liket. Ifølge ABC News skal al-Jamadi ha blitt banket til døde av enten CIAs eller sivile etterforskere.

En soldat som ABC News har intervjuet forteller at den døde fangen ble brakt til fengselet i live og god form. Etter at han ble brakt ut av dusjen hvor han ble mishandlet, hadde han tydelige merker på kroppen, sier soldaten Jason Kenner til ABC News.

Fem dødsfall

Amerikanske myndigheter har nå startet etterforskning på bakgrunn av informasjonen og bildene som er vist på fjernsyn. I tillegg etterforskes også fire andre dødsfall.

To soldater tilhørende det amerikanske militærpolitiet holder tommelene sine opp i været og smiler når de poserer sammen med den døde irakeren. De to soldatene er identifisert som Sabrina Harman og Charles Graner.

Det er nå åpnet etterforskning mot tilsammen sju amerikanske soldater som tjenestegjorde i Abu Ghraib-fengselet. Ingen av dem etterforskes for drap, men etterforskningen kan bli utvidet til å gjelde dette.

En av dem er allerede dømt til ett års fengsel. Soldaten er også sparket ut av hæren med et svært dårlig rulleblad. Han erkjente seg skyldig i å ha tatt bilder av fanger som ble fornedret.

Nye bilder

Etterforskerne som gransker fangeskandalen i Irak har funnet en CD-ROM med 24 bilder fra det krigsherjede landet. 13 av bildene skal tidligere vært vist av media, men 11 av bildene er helt nye. Det er ikke avklart om det er snakk om ekte eller forfalskede bilder. Bildene skal vise fanger som blir mishandlet av amerikanske soldater.

GOSSER SEG:</B> Charles Graner kan vente seg straff etter at han poserte sammen med liket av Manadel al-Jamadi i Abu Ghraib-fengselet.
FLERE BILDER: Sabrina Harman fra det 372. militærpolitikompaniet poserer også sammen med liket.