Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye mål bombet i kveld

Sju kraftige eksplosjoner rystet i kveld provinshovedstaden Pristina i Kosovo. Vestlige fly gikk til angrep for andre dag på rad i det tidligere Jugoslavia. Serberne gikk på sin side til angrep på Albania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyalarmen gikk igjen for andre dag på rad i Serbias hovedstad Beograd. Innbyggerne fikk beskjed om å søke tilflukt i bomberommene, og to kraftige eksplosjoner ble hørt i nærheten av byen.

Bombefly

Internasjonale nyhetsbyråer meldte at seks radarusynlige bombefly av typen F-117 «Stealth» lettet fra flybasen Aviano nord i Italia. NATO bekreftet senere at et nytt angrep var i gang. Seks nederlandske F-16 fly tok av fra basen i Amendola, nær adriaterhavskysten. Tyske Tornado-fly deltok også i angrepet.

Raketter

Amerikanske krigsskip i Adriaterhavet fulgte opp med å skyte 20 raketter av typen Tomahawk mot Jugoslavia.

President Bill Clintons sikkerhetsrådgiver, Sandy Berger, sier at serberne har gått til angrep på nabolandet Albania med artilleri. Berger bekrefter også at serberne fortsetter sine militæraksjoner i Kosovo-provinsen.

Russland planla i dag å legge fram et nytt forslag i FNs sikkerhetsråd om å stanse NATOs bombing.

USAs president Bill Clinton sa imidlertid at NATO vil bombe helt til Jugoslavias president Slobodan Milosevic retter seg etter kravet om fred i Kosovo.

Brøt diplomatiet

Det tok ikke lang tid etter at NATO-flyene igjen var i lufta, før serberne svarte med å bryte den diplomatiske forbindelsen med fire av NATO-landene.

- Regjeringen vedtok i dag å bryte de diplomatiske forbindelsene med regjeringene i USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, het det i en uttalelse fra myndighetene i Beograd.

- Regjeringene i disse landene har med sine angrep på Jugoslavia ydmyket og fornærmet et historisk vennskap, het det i uttalelsen.

Jugoslavia vil også vurdere den diplomatiske forbindelsen til andre land etter angrepene.

- Bombeangrepene har ødelagt for den internasjonale fredsavtalen for Kosovo. Men jugoslaviske myndigheter er nå rede til å få en politisk avtale om høyest mulig selvstyre (i Kosovo), sa den jugoslaviske visestatsminister Vuk Draskovic i et intervju med britisk fjernsyn.

Skopje

Også i Makedonia ble det reagert mot NATO-angrepene. Flere tusen mennesker satte fyr på den amerikanske ambassaden i Skopje i protest mot angrepene.

Demonstrantene skal ha kastet brannbomber mot ambassaden. Det ble også meldt om eksplosjoner ved den britiske og den tyske ambassaden i Skopje. Politiet skal ha brukt tåregass mot demonstrantene som også ble jaget gjennom Skopje av politimennene.

(NTB-Reuters)

<B>RASENDE DEMONSTRANTER:</B> Demonstranter gikk i dag til angrep på biler som tilhører vestlige nødhjelpsorganisasjoner i Skopje i Makedonia.
NYE ANGREP:</B> Et tysk Tornado jagerfly lander på San Damiano-basen i Nord-Italia. NATO-flyene startet torsdag kveld det andre luftangrepet i Jugoslavia