Nye mål for NSAs spionasje avslørt

Flere detaljer offentliggjort i The Guardian, The New York Times og Der Spiegel.

NY AVSLØRINGER:  En ny liste over NSAs spionasjemål har blitt lekket. Foto: AP Photo/Patrick Semansky
NY AVSLØRINGER: En ny liste over NSAs spionasjemål har blitt lekket. Foto: AP Photo/Patrick Semansky Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge avisene inkluderer en liste på rundt 1.000 spionasjemål en EU-kommissær, humanitære organisasjoner og en israelsk statsminister.

Også disse opplysningene stammer fra dokumenter lekket av den spionsiktede varsleren Edward Snowden. 60 land Ifølge dokumentene spionerer NSA og britiske GCHQ på over 60 land, melder BBC.

New York Times skriver at GCHQ har overvåket kommunikasjonen til utenlandske ledere, inkludert afrikanske statsledere og deres familiemedlemmer, samt FN-sjefer.

Avisen beskriver videre hvordan epostene til israelske tjenestemenn angivelig blir overvåket, inkludert en epost beskrevet som «israelsk statsminister». Israels statsminister på den tiden dokumentet stammer fra var Ehud Olmert.

Fordømmes Ifølge The Guardian har britiske GCHQ avlyttet FNs utviklingsprogram, UNICEF, tyske regjeringsbygninger og EUs konkurransekommissær Joaquín Almunia.

EU-kommisjonen sier i en uttalelse at dersom spionasjepåstandene medfører riktighet, så «fordømmes de på det sterkeste».

— Dette er ikke en oppførsel vi forventer oss av allierte, og slett ikke av en medlemsstat. Uakseptabelt NSA avviser at de utfører industrispionasje til fordel for amerikanske selskaper. Nederlandske Sopiha in't Veld i Europaparlamentet sier de siste avsløringene er sjokkerende.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer