Dødsdømt nordmann i Somaliland:

Nye måneder på dødscelle

Drapsdømte Saad Jidre har ikke gitt opp håpet, selv om han trodde at han søndag kunne bli en fri mann. Familien til avdøde krever fortsatt at han skal henrettes.

UTSATT: Bistandsadvokat Farid Bouras sier til Dagbladet at rettssaken mot Saad Jidre i Somaliland kan bli utsatt inntil fire måneder. Reporter: Gunnar Hultgreen / Video: Henning Lillegård Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HARGEISA (Dagbladet): Opprinnelig skulle saken behandles av Høyesterett i Somaliland søndag, men det var rettsadministrator Mohammed Omargeli og ingen høyesterettsdommer som satte retten. Han gjorde det umiddelbart klart at rettsforhandlingene måtte utsettes. Omargeli begrunnet ikke beslutningen.

I retten sa Omargeli at dødsdommen mot Saad Jidre vil komme opp for Høyesterett innen fire måneder.

DØDSCELLE: I dette fengslet sitter den drapsdømte normannen Saad Jidre Hayd (55) som er dømt til døden i Somaliland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DØDSCELLE: I dette fengslet sitter den drapsdømte normannen Saad Jidre Hayd (55) som er dømt til døden i Somaliland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Advokat Mahmoud Arahman Nour, som sammen med Elden-advokat Farid Bouras representerte Saad Jidre i retten, bekrefter overfor Dagbladet at han har fått flere forskjellige begrunnelser for utsettelsen.

- Først fikk jeg høre at en av dommerne var syk, og at rettsforhandlingene derfor ble utsatt fra lørdag til søndag. Nå skal aktor være bortreist, og at rettsforhandlingene er utsatt på ubestemt tid, forteller advokat Nour.

- Det er veldig rart, fordi vi fikk beskjed om at rettsforhandlingene var nødt til å starte lørdag. Nå utsatte de, uten at vi har fått en ordentlig begrunnelse. Jeg frykter for min fars liv, sier Saad Jidres sønn Rashid Yusef.

Bråk i retten

Rettsmøtet i Høyesterett i Somaliland ble en merkelig seanse. Rettsadministrator Omargeli hadde ikke før fått satt møtet, før moren - til mannen Saad Jidre er anklaget for å ha drept - overtok styringen.

Kvinnen, som ikke var interessert i å svare på spørsmål fra Dagbladet, skjelte ut advokatene og norsk media, og hevdet at hun ble trakassert av både mediene og Saad Jidres forsvarere.

- Hun er nok ikke interessert i noen form for dialog med oss. Hun var mer opptatt av å skjelle ut oss advokater og norsk media, sier advokat Nour.

Etter rettsmøtet gjorde kvinnen det klart at hun anmelder både advokatene, Dagbladet og TV2 - de to norske mediene som er til stede i Somaliland.

Ministerråd Haakon Svale, fra Norges nyopprettede ambassadekontor i Mogadishu i nabolandet Somalia, var også til stede i retten. Han ønsker ikke å kommentere saken.

Dagbladet har tidligere fått bekreftet at norske myndigheter har fått forsikringer fra øverste politiske hold i Somaliland, at nordmannen ikke skal henrettes. Selv om både den lokale tingretten og lagmannsretten i Hargeisa har dømt Saad Jidre til døden for uaktsomt drap.

I SOMALILAND: Den 55 år gamle norske statsborgeren sitter med en dødsdom hengende over seg i Hargeisa i Somaliland. Mannens bistandsadvokat Farid Bouras (t.h) og sønnen Rashid foran fengselet. Til venstre står den lokale advokaten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Sliten, men har håp

Etter at høyesterettsdommer Mohammed Omargeli hadde hevet retten, fikk advokat Farid Bouras, sammen med Dagbladet møte Saad Jidre i det norskbygde piratfengselet, hvor han sammen med al-Shabaab-terrorister og pirater er plassert på en dødscelle.

- Jeg har det etter forholdene bra, men sliter, var det første Saad Jidre sa til Dagbladet, da han ble ført ut av dødscella og til et vaktrom.

- Heldigvis har jeg fått noe medisiner. Blodtrykket er høyt, og jeg har diabetes. Nå har jeg bedt om å få besøk av en lege. Jeg tror jeg har en blodpropp, forteller Saad Jidre.

AVVENTER HØYESTERETT: Saad Jidre Hayd (t.v.) sitter fengslet i påvente av Høysteretts dom. Her avbildet sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat
AVVENTER HØYESTERETT: Saad Jidre Hayd (t.v.) sitter fengslet i påvente av Høysteretts dom. Her avbildet sammen med sønnen Mustafa Hayd. Foto: Privat Vis mer

Fengselssjefen, som ikke ønsket å si navnet sitt, lovet da at en lege skulle undersøke Saad Jidre.

Samtalen mellom advokat Farid Bouras og Saad Jidre – som Dagbladet var til stede under – bar preg av fengselsdirektøren, hans assistent og tre soldater var til stede. Samtalen foregikk på somalisk, og ble deretter oversatt til norsk.

- De er snille med meg, men det er ikke lett, forteller Saad Jidre, som likevel ikke legger skjul på at livet på dødscella er vanskelig.

Han forsøkte også å forklare ledelsen i pirat-fengselet at han var uskyldig. Og at forsvarssprayen han brukte, ikke er dødelig.

- Jeg er dømt til døden to ganger, det tærer på mentalt. Jeg lever også i frykt for at noen skal få betalt for å ta livet av meg i fengselet, sier den dødsdømte nordmannen.

Forventer løslatelse

- Vi hadde etter det heller amputerte rettsmøtet i Høyesterett et møte med Somalilands riksadvokat Abdirahman Sheikh Hassan. Han lovet at Saad Jidre skal få en rettferdig rettergang. Riksadvokaten var klar på at vår klient blir godt behandlet i fengselet, sier advokat Bouras.

Elden-advokaten forteller til Dagbladet at det var riksadvokat Hassan som selv grep inn og gjorde det mulig for Bouras å få møte Saad Jidre i piratfengslet.

- Dessverre har det vært vanskelig for oss å få tilgang til Saad Jidre i fengselet, men etter at riksadvokaten i Somaliland personlig grep inn, fikk vi møte ham likevel.

- Vi har et fornyet håp om en rettferdig rettergang for Saad Jidre, sier Farid Buras.

DØDSDØMT: Bistandsadvokat Farid Bouras om saken mot den dødsdømte nordmannen i Somaliland. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Riksadvokaten i Somaliland bekrefter overfor Bouras og Saad Jidres lokale advokat Mahmood Arahman Nour at det eneste beviset myndighetene i Hargeisa har mot Saad Jidre er forsvarssprayen han hadde kjøpt på Clas Ohlson i Oslo.

- Nå skal vi oversende analyser fra Norge, hvor det kommer klart fram at denne forsvarssprayen påtalemyndigheten i Somaliland mener er et drapsvåpen, er ufarlig. Da forventer vi at Høyesterett løslater Saad Jidre, slik at han kan komme hjem til Norge, sier Farid Bouras.

Søndag hadde Saad Jidre sittet fengslet i hele 899 dager, etter at han ble arrestert og anklaget for drap i april 2019. De fleste av dagene på dødscelle.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å få saken belyst fra justismyndighetene i Somaliland. Aktor Abdi Ibraahin som prosederte og la ned påstand om dødsstraff, og fikk lagmannsrettens medhold, har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer