Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nye massegraver i Kosovo

Her er NATO-bildene som gir indikasjoner på nye ferske massegraver i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Basert på opplysninger fra flyktninger har NATO funnet klare indikasjoner på ferske graver.

- En rekke flyktninger har gitt oss rapporter om at det har foregått forferdelige overgrep i dette området, og følgelig har vi konsentrert overvåkningen fra luften. Bildene viser et område med nylig spavendt jord, og dette indikerer massegraver. Men vi kan ikke si noe med sikkerhet, sa NATOs militære talsmann Konrad Freytag i dag.

Under den daglige presseorienteringen om det siste døgnets krigshandlinger viste han et bilde datert 9. april som klart viser endringer i jordoverflaten på et åpent område i landsbyen. Opplysningene vil bli oversendt FNs krigsforbrytertribunal i Haag, som vil forfølge saken når kamphandlingene en dag tar slutt.

Begrenset flyaktivitet

NATOs politiske talsmann Jamie Shea sa at det siste døgnets flyangrep var blitt konsentrert om mål i Kosovo, men at NATO hadde vist en viss tilbakeholdenhet på grunn av den ortodokse påskefeiringen. Uansett begrunnelse, så har det dårlige været tvunget NATO til å innstille en rekke angrep det siste døgnet.

NATO mener nå å se at serbiske styrker viser klare tegn på slitasje etter nesten tre ukers bombing. Ifølge Freytag er det dårlig kampmoral, utbredt fyll og tilfeller av ordrenekt. Det er stor mangel på drivstoff og forsyninger.

Shea gjentok at NATO er ytterst bekymret for hva som skjedd med de rundt 250.000 personene som er på flukt inne i Kosovo. Overvåkningsfly har fotografert fire store områder der det er en konsentrasjon av flyktninger, men ingen vet noen ting om hva slags forhold de lever under. Shea ba innstendig jugoslaviske myndigheter om å gi internasjonale hjelpeorganisasjoner adgang til disse områdene.

Dette NATO-bildet viser en konsentrasjon av albanske internflyktninger i Malisevo-området inne i Kosovo.
Dette bildet, offentliggjort av NATO I dag, viser noe som kan være massegraver i Kosovo. Det ferske bildet til høyre viser endringer i landskapet i forhold til det eldre bildet til venstre.