Nye MC-gjenger truer Hells Angels i Norge

MC-miljøet i Norge og Europa hardner til.

EKSPANDERER: Ifølge Kripos utvides allerede etablerte gjenger og nye kommer til. Miljøene hardner til og Kripos frykter uroen i Europa kan komme til Norge også. Her fra Hells Angfels sitt verdensmøte «World run» i Graz i Østerrike i mai i fjor. Foto: Politiet
EKSPANDERER: Ifølge Kripos utvides allerede etablerte gjenger og nye kommer til. Miljøene hardner til og Kripos frykter uroen i Europa kan komme til Norge også. Her fra Hells Angfels sitt verdensmøte «World run» i Graz i Østerrike i mai i fjor. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den nye Kripos-rapporten «Den organiserte kriminaliteten i Norge - Trender og utfordringer 2013/2014» ser med stor bekymring på utviklingen av antallet kriminelle MC-klubber i Norge.

Ifølge Kripos er ekspansjonen av de såkalte enprosent MC-klubbene i Norge de siste åra urovekkende.

- Det er liten tvil om at videre ekspansjon vil føre til mer kriminalitet, det vil si kriminelle miljøer får større innflytelse, og at de blir mer effektive i sin utførelse av kriminalitet, heter det i Kripos-rapporten.

Hells Angels pekes ut som ledende og hovedutfordringen i Norge, ifølge kriminalpolitiet. Det er i dag åtte HA-avdelinger, sju Bandidos-avdelinger pluss et såkalt «prospect chapter» (prøveklubb)  i Kristiansand, ti Outlaws-avdelinger og fire Coffin Cheaters-avdelinger pluss en prøveklubb, ifølge Kripos.

Trend iferd med å snu Dagbladet har tidligere skrevet at Kripos mener at MC-miljøene i Norge skiller seg fra utviklingen i andre land. I Norge har det vært få konflikter og rivaliseringen mellom det kriminelle MC-miljøet og andre kriminelle miljøer, ifølge politiet.

- Vi ser at Hells Angels i Norge til forskjell fra andre land i større grad samarbeider med andre, og vi ser ikke det samme konfliktnivået mellom HA og etniske gjenger, som vi for eksempel har sett i Danmark. Snarere tvert imot, vi ser at de samarbeider blant annet med etniske miljøer i Oslo og litauiske grupperinger, fungerende leder for taktisk etterforskningsavdeling i Kripos, Eivind Borge, til Dagbladet vi november i fjor.

Nå er dette bildet i ferd med å endre seg, ifølge den ferske rapporten, som er en analyse utarbeidet av Taktisk etterforskningavdeling i Kripos:

«Det mest alvorlige, med tanke på videre ekspansjon, er at den trolig vil utfordre dagens relativt stabile situasjonen mellom 1 % MC-klubbene i Norge. Norge har hittil representert et unntak fra mange andre europeiske land med tanke på graden av voldelige oppgjør mellom 1 % MC-klubbene. Hells Angels MC og Bandidos MC skal derimot være bekymret over at flere 1 % MC-klubber har etablert seg i Norge de siste årene, spesielt Gladiators og Mongols.»

— Ekspansjonen utfordrer imidlertid dagens relative stabile situasjon mellom 1 % MC-miljøene i Norge, og vi vil trolig se et økende spenningsnivå mellom de ulike 1 % MC-klubbene. Ekspansjonen fører videre til at de kriminelle miljøene får større innflytelse og blir dermed blir mer effektive i utførelsen av sin kriminalitet, sier Borge i en pressemelding.

BESLAG: Disse våpnene ble funnet under en politirazzia mot HAs lokaler på Alnabru i Oslo 13. januar 2011. Foto: Politiet
BESLAG: Disse våpnene ble funnet under en politirazzia mot HAs lokaler på Alnabru i Oslo 13. januar 2011. Foto: Politiet Vis mer

Talsmann for Hells Angels, Rune «Supern» Olsgaard har overfor Dagbladet flere ganger benektet at de er en organisert kriminell gruppe.

Europa I Europa har flere nye gjenger, som tradisjonelt har operert i land som USA, Canada og Australia, etablert seg i Europa. EUs politiorgan Europol advarte før jul i fjor mot en kommende MC-krig i Europa. Ifølge Kripos har antallet nyetablerte kriminelle MC-klubber og klubber som ønsker å etablere seg i Europa, økt voldsomt, og nevner klubber som: Mongols, Gremium, Vagos, Rebels, Rock Machine, Saturdarah Maluku og Comanchero.

Ifølge Kripos har konfliktnivået mellom MC-gjengene i Europa økt det siste året.

- En årsak er sannsynligvis at 1 % MC-miljøet har ekspandert kraftig i Europa. Det økte konfliktnivået har som regel funnet sted der klubbene har ekspandert og samtidig lever relativt tett på hverandre, og hvor den enes ekspansjon truer eller utfordrer den andres maktgrunnlag, skriver Kripos i rapporten.

De viser til at forholdet mellom Bandidos og Hells Angels er nær frysepunktet i Tyskland. Det har vært en medlemsflukt fra Bandidos til HA i flere land. Det har vært flere voldelige sammenstøt, drapsforsøk og drap mellom gjengene. Presidenten i Outlaws i Sverige ble drept i mars i fjor.

Kripos i Norge ser med uro på situasjonen:

- Det er foreløpig lite som tyder på at konflikter mellom 1 % MC-klubber i andre land skal smitte over til Norge i vesentlig grad, men det er heller ikke usannsynlig at de kan påvirke MC-miljøet i Norge, heter det i rapporten.

FEIRET SEG SELV: I september 2011 feiret Hells Angels sitt 15-års jubileum i sine lokaler på Alnabru i Oslo. Venner fra fjern og nær var til stede. Foto: Dagbladet
FEIRET SEG SELV: I september 2011 feiret Hells Angels sitt 15-års jubileum i sine lokaler på Alnabru i Oslo. Venner fra fjern og nær var til stede. Foto: Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer