Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye medisiner mot migrene

Mer effektive - Ingen bivirkninger - Billigere enn Imigran Åtte av ti migrenepasienter kan om kort tid få effektiv hjelp for hodesmertene sine. Til høsten kommer nye medisiner som gjør livet lettere for deg som sliter med migrene. De nye medisinene er mer effektive, har færre bivirkninger og er billigere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De har raskere effekt, varer lenger, gir mindre bivirkninger og påvirker ikke andre steder enn i hodet. Faren for tilbakefall av smerter blir også mindre. Det er ingen tvil om at dette er et stort framskritt for migrenepasientene, sier David Russel, professor ved Rikshospitalet i Oslo.

Migrene er en folkesykdom, men årsaken er fortsatt en gåte. Ingen vet med sikkerhet hvor mange som plages med migrenesmerter, men Russel regner med at 300000- 400000 nordmenn har alvorlige migrenelidelser.

Antimigrenemedisinen Imigran kom i 1993, og revolusjonerte behandlingen av den grusomme hodepinen. Nå er medisinen utviklet videre. Ekspertene regner med at 60 prosent ble hjulpet av Imigran, mens åtte av ti får hjelp av de nye medisinene.

I løpet av året kommer neste generasjon antimigrene-midler på markedet: Du som sliter med synsforstyrrelser, hodepine, kvalme og oppkast kan med en gang lære deg disse navnene: Naratriptan, Zomig, Eletriptan og Rizatriptan.

Ett eller to av medikamentene vil du kunne få skrevet ut av din behandlende lege allerede til høsten. Medisinen kan inntas som tabletter, med spray eller settes med sprøyte. Foreløpige testresultater viser at bivirkningene er minimale.

Store forventninger

David Russell er en av landets fremste eksperter på migrene.

- Jeg har store forventninger til antimigrene-midlene. De vil være mer effektive enn dagens tabletter. Smertene vil forsvinne fortere. Resultatene er så lovende at jeg tror migrenepasientene vil få et bedre liv, sier forskeren til Dagbladet.

På apoteket koster seks tab-letter med Imigran ifølge Russel 387 kroner. De fås på blå resept. Hvert anfall krever en til to tabletter. Med flere legemiddelfirmaer på markedet, blir prislappen blir trolig hyggeligere. I tillegg klarer du deg med færre av de nye tablettene.

Mange pasienter har kviet seg for å bruke Imigran på grunn av bivirkningene. Det er ikke uvanlig at brukerne blir slappe eller føler seg utslått etter at de har spist tablettene.

Trekker seg sammen

Det som er interessant for deg som er rammet, er hva de nye tablettene gjør med blodårene rundt hjerneskallen. Migrene oppstår når blodårene i hodet vider seg ut. Hvorfor de utvides, er foreløpig en gåte for legestanden.

De nye medikamentene sørger for at blodårene trekker seg sammen igjen. Akkurat som Imigran. Forskjellen er at smertene forsvinner fortere. Dessuten: Dagens medikament påvirker også kroppens øvrige blodårer. De nye treffer bare hjernen.

Andre generasjon antimigrene-midler skal også hindre at kjemiske stoffer utløses når blodårene utvides. Når slike stoffer får herje mellom hårfeste og hjernebarken, oppleves det som en pulserende smerte i hodet.

Ifølge David Russel har 10- 15 prosent av Norges befolkning migrene.