Nye Midtøsten-forhandlinger i 12. time

(GAZA): Israelske og palestinske forhandlere satt natt til fredag i intense forhandlinger for å forsøke å hamre ut en rammeavtale for videre forhandlinger før president Bill Clinton går av om åtte dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den dramatiske utviklingen i 12. time før USA skifter president ble kjent da utenriksminister Shlomo Ben-Ami brått avbrøt et besøk i Paris og reiste hjem for å delta i møtet, som begynte ved midnatt på grenseposten Erez mellom Gaza og Israel.

Det var ventet at president Clintons fredsplan ville være i fokus for diskusjonen på møtet, som fortsatte i grålysningen seks timer etter at det begynte.

Foruten Ben-Ami deltok transportminister Amnon Lipkin-Shahak og statsministerens stabssjef Gilad Sher. På palestinsk side møtte presidenten i nasjonalrådet, Ahmad Kurei, sjefforhandler Saeb Erekat, informasjonsminister Yasser Abed Rabbo og sikkerhetssjef i Gaza, Mohammed Dahlan.

Verken statsminister Ehud Barak eller palestinernes leder Yasser Arafat deltok på møtet, og heller ikke tidligere statsminister Shimon Peres, slik spekulasjonene på forhånd gikk ut på. Derimot skulle Peres og Arafat møtes i Gaza senere fredag, ifølge israelsk radio.

Dramatisk

Israelsk radio meldte om «en dramatisk» utvikling i fredsprosessen tidligere torsdag, og regjeringen bekreftet senere at partene skulle komme sammen på høyt nivå torsdag kveld.

Da Ben-Ami plutselig reiste hjem fra besøket i Frankrike, måtte han avlyse møter med president Jacques Chirac, statsminister Lionel Jospin og Russlands utenriksminister Igor Ivanov torsdag, og et møte med USAs utenriksminister Madeleine Albright fredag.

Utenriksministere fra Den arabiske liga avsluttet torsdag et møte i Tunis der de ga uttrykk for støtte til fredsprosessen, og Israel lettet tidligere på dagen litt på reiserestriksjonene i Gaza og på Vestbredden som følge av samtaler mellom sikkerhetsfolk på begge sider de siste dagene.

TIL FORHANDLINGSBORDET: Palestinernes leder Yasser Arafat ankom Gaza by i går etter en rundtur til Kairo og Tunis.Foto: SCANPIX
TIL FORHANDLINGSBORDET: Palestinernes leder Yasser Arafat ankom Gaza by i går etter en rundtur til Kairo og Tunis.Foto: SCANPIX Vis mer

Baraks sikkerhetsrådgiver Danny Yatom sa at president Clinton kunne sende en utsending til region for å hjelpe til i forhandlingene om det blir et gjennombrudd, men bare dersom volden blir redusert i de okkuperte områdene. Spesialutsendingen Dennis Ross avlyste et besøk tidligere denne uka da situasjonen så svart ut.

Ingen optimisme

Verken israelere eller palestinere uttrykte særlig håp om at det gikk mot et gjennombrudd, selv om begge parter åpenbart håper på en avtale mens Clinton fortsatt er president.

- For å være ærlig tror ikke jeg sjansene er store, sa Yatom, mens Abed Rabbo før møtet sa at den palestinske holdningen ikke er endret og at de fortsatt avviser en prinsipperklæring og Clintons fredsplan.

Clintons forslag går ut på at palestinerne får sin stat i Gaza og 95 prosent av Vestbredden. De vil få suverenitet over de arabiske delene av Øst-Jerusalem, samt moskeene på Tempelhøyden. Men til gjengjeld må de fraskrive 4 millioner flyktninger retten til å vende hjem til det som nå er Israel.

Peres' rolle

Det er ikke klart hvilken rolle Peres har spilt i forberedelsene til møtet, men ifølge en meningsmåling som blir offentliggjort fredag, har han styrket sine sjanser for å bli Arbeiderpartiets statsministerkandidat ved det israelske valget 6. februar.

Ifølge målingen ligger Peres an til å slå Likudpartiets kandidat Ariel Sharon med 39 mot 37 prosent av stemmene, mens Sharon ville ha slått nåværende statsminister Ehud Barak med 40 mot 20 prosent.

Peres tapte for Barak i nominasjonsprosessen, men mange tror at den sittende statsministeren vil trekke seg til fordel for veteranen Peres før valget.

(NTB)

TIL FORHANDLINGSBORDET: Palestinernes leder Yasser Arafat ankom Gaza by i går etter en rundtur til Kairo og Tunis.Foto: SCANPIX