<strong>LER HELE VEIEN TIL FILANTROPBANKEN:</strong> Bill Gates og Warren Buffett har fått nye milliardærer til å signere et høytidelig løfte. Foto: AP Photo / Paul Sakuma
LER HELE VEIEN TIL FILANTROPBANKEN: Bill Gates og Warren Buffett har fått nye milliardærer til å signere et høytidelig løfte. Foto: AP Photo / Paul Sakuma Vis mer

Nye milliardærer lover å gi bort formuene sine. Men løftene kan være tomme

193 milliardærer lover å gi bort mer enn halve formuen sin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny gjeng med mangemilliardærer har lovet Bill og Melinda Gates og Warren Buffett å gi bort minst halvparten av deres enorme formuer til veldedige formål, ifølge CNN.

10 nye styrtrike personer, blant annet mannen bak Groupon Brad Keywell og den skotske oljebaronen Ian Wood, har skrevet under på å gi bort store deler av formuen sin enten før eller etter sin død.

Kjendismilliardærer som tidligere har blitt med i det filantropiske selskapet, er New Yorks tidligere ordfører Michael Bloomberg og Facebook-gründeren Mark Zuckerberg, ifølge Huffington Post.

- Hadde vi aldri trodd Organisasjonen, startet av Gates og Buffett i 2010, er kalt «The Giving Pledge», og er en kampanje som oppfordrer verdens rikeste til å putte penga på verdens innsamlingsbøsse.

Hele 193 milliardærer har i løpet av 5 år signert løftet, ifølge Bloomberg, og det er Microsoft-gründeren svært fornøyd med.

- Da vi startet organisasjonen for et par år siden, hadde vi aldri trodd at så mange folk ville delta, sier Gates, ifølge CNN.

Han og innsamlingskollega Warren Buffett, USAs rikeste personer med en samlet formue på 156 milliarder dollar, har bidratt med hele 46 milliarder dollar til veldedige formål.

En gjeng filantroper Gates og Buffett ønsker å samle en haug flere filantroper. Milliardærene skal da handle til beste for andre, uten å tenke på egen vinning. 

Ifølge Wikipedia skal en filantrop både gi av sine finansielle midler, men også gi av sin tid og kompetanse til veldedige formål.

- Det er fint å se at folk virkelig tenker over hvilke saker de ønsker å gi til. Dette er en måte å opp bygge en fantastisk filantroptradisjon som til slutt vil gjøre verden til et bedre sted, sier Gates glorifiserende i en presseuttalelse, ifølge CNN.

Tomme løfter? Tross uttrykket «et løfte er et løfte», så binder ikke milliardærenes signatur til mer enn moralske forpliktelser. Til syvende og sist må de ikke gi bort pengene.

Løftet er ikke en juridisk plikt, hvor eventuell unnlatelse av å gi pengene bort kan få konsekvenser. Det har ifølge « The Giving Pledge» heller aldri vært meningen.

10 av dem som har signert det høytidelige løftet, har gått bort, og det er ifølge Bloomberg flere som ikke har holdt sitt ord. Kun to av de avdødde har gitt bort mer enn 1 milliard dollar.

I tillegg er virksomheten kritisert skattemessig. At milliardærene setter av masse penger til veldedige formål, kan innebære skattefordeler for filantropene, ifølge Huffington Post.

Den steinrike og innflytningsrike trioen, ekteparet Gates og Buffett, har ihvertfall lovet sitt. Ekteparet Gates har allerede sagt at de vil gi bort 95 prosent av formuen, mens Warren Buffett har lovet bort hele 99 prosent av sin formue.

Nå får tiden vise om resten av gjengen står ved løftene sine.

<strong>KONGELIGE VENNER:</strong> Gates-ekteparet har også venner i Norge. 
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
KONGELIGE VENNER: Gates-ekteparet har også venner i Norge. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer