Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye miltbrannfunn i Kongressen

Det er funnet miltbrannsporer i nye deler av USAs politiske maktsentrum Capitol Hill. Frykten for bioterror vokser, og myndighetene har inngått en avtale om innkjøp av 100 millioner doser antibiotika. Alle amerikanere oppfordres nå til å vaske hendene etter å ha tatt i postsendinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorfrykten griper om seg over hele USA. For to dager siden ble det kjent at miltbrannsmitte ble funnet på en postomdelingsmaskin til Det hvite hus. Tidligere har terrorbrevene blitt sendt til amerikanske medieinstitusjoner - nå ser det ut til at også politiske maktsentra er målet.

Sent i går kveld norsk tid kunne etterforskere bekrefte at det er funnet miltbrannbakterier i en femte del av Capitol Hill-komplekset i Washington. Funnet ble gjort i en vareheis i Hart-bygningen, som er en del av det amerikanske Senatet, melder BBC.

Det var i Hart-bygningen at miltbrannbrevet adressert til Tom Daschle ble funnet i forrige uke. Smittebrevet til oppsosisjonsleder Daschle førte til at Representantenes Hus på Capitol Hill ble stengt for første gang i historien. Én av kongressbygningene ble gjenåpnet i går, mens de nyeste bakteriefunnene utsatte åpningen av tre andre Capitol Hill-bygninger.

Vedtar omstridt lov

Håndhevere av lov og orden får stadig friere hender på grunn av terrorfrykten.

Nå er en ny lov utarbeidet, som gir etterforskere kraftig utvidete fullmakter når det gjelder overvåking og avlytting av mistenkte.

Lovforslaget gikk gjennom Representantenes Hus i går, og forventes å bli vedtatt uten særlig motstand i Senatet. Men lovforslaget vekker diskusjon, ettersom det ikke er avgrenset til å gjelde kun saker hvor personer er mistenkt for terror.

Amnesty og andre menneskerettighetsgrupper frykter at uskyldige mennesker vil rammes av loven. Etter 11.september er nærmere 1000 mennesker i USA arrestert på grunnlag av mistanke om terror. Ifølge kritikerne sitter mange av dem i forvaring uten at det finnes skjellig grunn til dette.

Kritiserer helsemyndighetene

En medieansatt på Senatet er innlagt på sykehus etter muligens å ha inhalert bakteriesporer. Dette er den mest dødelige formen for miltbrann.

Samtidig er fem postansatte i Washington underlagt undersøkelser for mulig smitte. To postansatte fra Washington er allerede døde, og en kvinne ansatt i New Jersey er alvorlig syk av inhalert miltbrann.

Til sammen har 32 personer blitt utsatt for smitte, og 13 har blitt syke. Tre perosner har dødd av den fryktede sykdommen.b>Inntil nylig antok amerikanske myndigheter at det var relativt trygt å være i kontakt med uåpnet post, selv om den kunne inneholde bakterier. De siste dagene har vist at den mest dødelig formen for miltbrann kan ha smittet ansatte som var i kontakt med forsendelsene. Og blant de postansatte er det nå frykt og frustrasjon.

Det vakte harme at politikere og ansatte på Capitol Hill umiddelbart ble testet og fikk antibiotika etter at brevet til Daschle ble oppdaget. Ansatte som fraktet brevet fra Trenton, New Jersey, til Senatet i Washington, fikk vite at de var utenfor fare. Det tok flere dager før deres tester ble gjennomført.

Den seneste utviklingen skaper frykt også blant vanlige amerikanere. I går gikk sjefen for US Postmaster, John Potter, ut og advarte om at det ikke er noen garanti for at mottatt post ikke inneholder miltbrannsitte.

Ifølge Fox News blir alle oppfordret til alltid å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med brev og pakker.

Det amerikanske postvesenet skal bruke én milliard norske kroner på nye sikkerhetsforanstaltninger, blant annet maskiner som bruker stråling for å drepe bakterier. President George W. Bush sa på tirsdag at det umiddelbart skal brukes 175 millioner dollar for å øke sikkerheten for postansatte.

Kjøper antbiotika

Amerikanske myndigheter har inngått en avtale med det tyske legemiddelfirmaet Bayer om innkjøp av 100 millioner doser av antibiotika av typen Cipro, melder CNN.

Fabrikanten har gitt en kraftig rabatt på legemidlene, som brukes mot miltbrann. Den opprinnelige prisen var 1,77 dollar per dose, mens den rabatterte prisen endte på 95 cent.

VAKTHOL: En politimiann står vakt utenfor Kongressen. Over hele USA er vaktholdet styrket til det maksimale.
ANTIBIOTIKA: Cipro er den mest effektive antibiotikaen mot miltbrann, dersom den benyttes i en tidlig fase.
STENGT: Forrige onsdag stengte for første gang store deler av Capitol Hill. Nå er det gjort nye smittefunn.
UNDERSØKER: Spesialmannskap undersøker deler av Capitol Hill etter at miltbrannalarmen gikk i forrige uke.
Hele Norges coronakart