Nye mobiler kan avlyttes

Alarmen har gått i regjeringen etter at det i går ble kjent at utstyr for avlytting av mobiltelefoner er til salgs i Norge. Telenor vet ikke om de kan stanse avlyttingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå viser det seg at de nye, avanserte UMTS-mobilene også vil kunne avlyttes med samme utstyr.

Det var i går Dagens Næringsliv avslørte at Kristian Evju, den tidligere innehaveren av Spy Shop, i det skjulte formidler salg av utstyr som skal kunne brukes til å avlytte GSM-telefoner. GSM-telefoner, som de aller fleste av oss bruker, har til nå blitt omtalt som avlyttingssikre. Utstyret skal koste 2,1 millioner kroner.

- Vi vet at dette utstyret er i bruk. Folk med viktig informasjon må passe seg, sier Post- og teletilsynets direktør, Willy Jensen, til Dagbladet.

Telenor, NetCom og to andre selskaper starter i disse dager utbygging av nett til UMTS-telefonene for milliarder av kroner.

- UMTS vil bruke GSM som talebærer i flere år framover. Derfor vil denne avlyttingen også virke med nytt utstyr, sier informasjonssjef Jo Heldaas i Telenor Mobil.

- Vi vet ikke om dette utstyret har vært brukt i Norge, men vi kan heller ikke spore det, sier Heldaas.

Vanskelig å stanse

Teletilsynet ser mørkt på saken. Verken de eller Telenor Mobil er kjent med utstyr som kan brukes for å stanse avlyttingen. De frykter at kampen mot avlytting vil bli tøff.

- Den gale siden, de kriminelle, er ofte rimelig avanserte. Tiltak mot avlytting kan møtes med enda smartere tiltak, sier Willy Jensen i Teletilsynet.

Han håper de nye Tetra-nettene, lukkede radionett for politi og ambulanse, kan skaffe avlyttingsfri kommunikasjon for regjeringen også.

Regjeringsalarm

Overvåkingspolitiet, Teletilsynet og den politiske ledelsen i Justisdepartementet har i flere uker stått i løpende kontakt om saken. Justisminister Hanne Harlem skal nå advare sine regjeringskolleger.

- I løpet av kort tid vil det bli gitt en orientering for regjeringen fra kompetent hold om problemene ved mobiltelefonbruk, sier statssekretær Jan Erik Larsen ved Statsministerens kontor til Dagbladet. Han bekrefter at det i dag ikke foreligger noen generelle instrukser for mobilbruk i regjeringen.

Slik virker avlyttingen

  • Avlyttingsutstyret består av en radioskanner, høyttalere, en SIM-kort leser og en kraftig PC.
  • Avlytteren må være i nærheten av mobiltelefonen som skal avlyttes.
  • GSM-samtaler sendes kodet fra mobilen til basestasjonen. Avlytteren plukker opp dette signalet, og en kraftig PC brukes så til å knekke koden.
  • To israelske forskere hevdet i fjor at de var de første til å knekke denne koden.

  • For å avlytte de fleste trådløse hjemmetelefoner og gammeldagse mobiler (NMT-systemet) trengs det som regel ikke noe mer enn en radioskanner. Disse er fritt tilgjengelige.

- Dette må vi ta svært alvorlig. De problemene dette kan medføre, er årsaken til at vi vil ta opp problemstillingen og drøfte den nøye.

Til hvilke samtaler bruker regjeringen mobiltelefon i dag?

- Det er vanskelig å svare på. Det jeg kan si, er at mitt inntrykk er at de fleste, inkludert statsrådene, bruker telefonen som arbeidsverktøy med forsiktighet.

Sentrumsregjeringen var langt strengere. Daværende statsminister Kjell Magne Bondevik og justisminister Odd Einar Dørum gikk så langt at de beordret at mobilbatterier måtte tas ut under møter der viktige spørsmål skulle diskuteres.

- Når Politiets overvåkingstjeneste gir råd om at mobiltelefoner kan avlyttes, følger vi rådene. Noe annet ville være dumt og uansvarlig, sa Dørum til Dagbladet tidligere i år.

<B>RAZZIA HOS RØKKES EKS:</B> Ifølge Dagens Næringsliv har overvåkingspolitiet gjennomført en razzia hos selskapet Pro Tech i jakt på ulovlig utstyr for avlytting av GSM-telefoner. Røkkes ekskjæreste, Gro Elisabeth Sille Evju, er daglig leder og innehaver av enkeltmannsforetaket. Hennes ektemann Kristian Evju, hevder at han selger slikt utstyr.