MEGAKRATER:  Et medlem av en ekspidisjonsgruppe står her ved et nylig utformet krater 9. november i fjor. Nå er det oppdaget mange fler. Foto: Reuters.
MEGAKRATER: Et medlem av en ekspidisjonsgruppe står her ved et nylig utformet krater 9. november i fjor. Nå er det oppdaget mange fler. Foto: Reuters.Vis mer

Nye mystiske megakratere skremmer forskerne

- Det er et svært alvorlig problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hele begynte i fjor sommer da et krater ble oppdaget ved det som populært kalles «verdens ende» i Sibir. Forklaringene etter det sensasjonelle funnet kom raskt: Ifølge flere russiske forskere var det en stor oppsamling av metangass i jorda som eksploderte, og dette skapte videre det gigantiske hullet.

Nasa-forskeren Tom Wagner sa til NBC News at fenomenet snarere kan skyldes at tunneler og grotter i permafrosten raser sammen, skriver ABC Nyheter.

Men så ble «krater-sagaen» mer komplisert da stadig flere dype kraterlignende hull ble oppdaget.

Og nå skriver Washington Post at russiske forskere har oppdaget totalt syv nye kratere, hvorav fem av dem er på Yamal-halvøya.

Katastrofalt

To av disse hullene er siden omgjort til innsjøer, og et gigantisk krater er omringet av minst 20 mini-krater, melder Siberian Times.

Forskerne som har jobbet med å finne ut av «kratermysteriet» frykter at det er flere dusin sibirske kratere som fortsatt ikke er oppdaget, og de forteller at dette kan få fatale konsekvenser.

- Det er viktig ikke å skremme folk, men for å forstå at det er et svært alvorlig problem og vi må undersøke dette. Vi må undersøke dette fenomenet snarest, for å hindre mulige katastrofer, sier Moskva-forsker, tilknyttet olje- og gassinstituttet, Vasily Bogojavlenskij til Siberian News.

Bogojavlenskij forklarer hvorfor det potensielt er så farlig.

- Vi vet at det kan komme opp en rekke farlige gasser fra disse kraterne - over en lengre periode, men vi vet ikke nøyaktig når, og det er svært risikabelt, fordi ingen kan garantere at det ikke ville være nye utslipp, sier han.

Blant annet frykter forskerne utslipp av metangass som er svært brannfarlig.

Slik fungerer det

Tusener av år gamle planter og dyr er begravd i den frosne arktiske grunnen. Alt dette er bevart i grunnen, men når den frosne jorda har smeltet, har også de organiske stoffene fått nytt liv.

Små mikrober har satt i gang en prosess, og metangass har sluppet løs fra lommer nede i jorda når permafrosten har tint. Forskerne mener at gassen har presset seg oppover og slått hull på jordskorpa.

De vitenskapelige undersøkelsene peker mot denne forklaringen fordi forskerne fant store konsentrasjoner med metan i luften i bunnen av hullet. Normal metankonsentrasjon i luft er 0,000179 prosent. Her var det hele 9,6 prosent metan.