Nye mystiske megakratere skremmer forskerne

- Det er et svært alvorlig problem.

MEGAKRATER:  Et medlem av en ekspidisjonsgruppe står her ved et nylig utformet krater 9. november i fjor. Nå er det oppdaget mange fler. Foto: Reuters.
MEGAKRATER: Et medlem av en ekspidisjonsgruppe står her ved et nylig utformet krater 9. november i fjor. Nå er det oppdaget mange fler. Foto: Reuters. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det hele begynte i fjor sommer da et krater ble oppdaget ved det som populært kalles «verdens ende» i Sibir. Forklaringene etter det sensasjonelle funnet kom raskt: Ifølge flere russiske forskere var det en stor oppsamling av metangass i jorda som eksploderte, og dette skapte videre det gigantiske hullet.

Nasa-forskeren Tom Wagner sa til NBC News at fenomenet snarere kan skyldes at tunneler og grotter i permafrosten raser sammen, skriver ABC Nyheter.

Men så ble «krater-sagaen» mer komplisert da stadig flere dype kraterlignende hull ble oppdaget.

Og nå skriver Washington Post at russiske forskere har oppdaget totalt syv nye kratere, hvorav fem av dem er på Yamal-halvøya.

Katastrofalt

To av disse hullene er siden omgjort til innsjøer, og et gigantisk krater er omringet av minst 20 mini-krater, melder Siberian Times.

Forskerne som har jobbet med å finne ut av «kratermysteriet» frykter at det er flere dusin sibirske kratere som fortsatt ikke er oppdaget, og de forteller at dette kan få fatale konsekvenser.

- Det er viktig ikke å skremme folk, men for å forstå at det er et svært alvorlig problem og vi må undersøke dette. Vi må undersøke dette fenomenet snarest, for å hindre mulige katastrofer, sier Moskva-forsker, tilknyttet olje- og gassinstituttet, Vasily Bogojavlenskij til Siberian News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.