Nye nasjonale tiltak

Regjeringen innførte nye tiltak under pressekonferansen om corona-situasjonen på fredag.

SKJERPES: Antall innlagte coronapasienter har økt de siste ukene - nå innføres nye tiltak. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holdt fredag klokka 12 en pressekonferansen om corona-situasjonen. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og FHI-direktør Camilla Stoltenberg, var også til stede.

Statsminister Støre innleder med å si at det nå er vaksinen som gjør at vi kan leve mer som normalt enn da Norge stengte ned.

- Men vaksinen har ikke stoppet pandemien og det er fremdeles en del som ikke er vaksinert, sier Støre.

Nasjonale tiltak

De siste ukene har vært preget av høye smittetall og smitterekorder. Det siste døgnet er det registrert 2006 smittede i Norge.

- Smittetallene er ikke så viktige som før. Vi ser nå mer på hvor mange som er på sykehus. Hvis dette fortsetter, så mener FHI det er risiko for at helsevesenet bli overbelastet. Vi innfører derfor noen nasjonale tiltak, sier Støre.

Fredag var 190 coronamsittede som var innlagt på sykehus, hvor 28 får respiratorbehandling og 58 ligger på intensivavdelingen, ifølge NTB.

Reglene for når folk må teste seg strammes inn.

Fra 16. november får uvaksinerte nærkontakter over 18 år, plikt til å teste seg. Regjeringen ønsker også mer målrettet bruk av testing i skolene.

Uvaksinert helsepersonell bør testes to ganger i uka og bruke munnbind.

– Vi vil ta ytterligere grep for å beskytte sårbare pasienter fra smitte. Derfor ønsker vi testing av uvaksinert personell to ganger i uka og klar beskjed om at de må bruke munnbind, sa helseminister Ingvild Kjerkol på pressekonferansen.

Tar i bruk corona-sertifikat

I tillegg ønsker regjeringen å gi kommunene mulighet til å ta i bruk corona-sertifikat lokalt, og jobber med de juridiske utformingene for å få dette i orden.

Støre trekker fram Tromsø som eksempel, hvor smitten er høy. Kommunene kan bruke sertifikater for å lette på andre smitteverntiltak, og på den måten leve mest mulig som normalt.

- Med mer bruk av sertifikat er det større sjanse for at julebordsesongen og konserter kan gjennomføres som normalt, sier Støre.

- Vi vil også se på om det skal brukes corona-sertifikat mer utbredt i samfunnet. Bruk av sertifikat er et godt virkemiddel og vil bidra til å unngå nedstenginger, sier statsministeren.

Støre fortsetter med at det er for få som har vaksinert seg. Derfor planlegges det nå for å tilby alle over 18 år en tredje dose.

- Til de som ikke har tatt dosen dere har fått tilbud om: Gjør det nå, avslutter Støre.

Oppfriskningsdose

Regjeringen legger opp til at alle over 18 år får tilbud om en oppfriskningsdose.

Regjeringen planlegger for at alle mellom 18 og 64 år får tilbud om oppfriskningsdose neste år, når det har gått minst 6 måneder etter andre vaksinedose.

– Vaksinasjon er den viktigste beskyttelsen vi har mot corona. Smitten vil være blant oss i flere år framover, og det er mye vi sammen kan gjøre for å hindre at viruset sprer seg, men vi trenger også den beskyttelsen vaksinene gir. Regjeringen lytter til FHIs vurdering og planlegger for at hele den voksne befolkningen får tilbud om en oppfriskningsdose, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

En oppfriskningsdose for voksne vil kunne bidra til bedre beskyttelse mot sykdom og til at færre smitter videre, sier helseminister Ingvild Kjerkol.

- Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier hun.

Krav om innreisekarantene

Helse- og omsorgsdepartementet innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra flere områder i Spania, Danmark, Finland og Sverige.

Endringene trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 15. november, opplyser regjeringen. Karantenekravet gjelder innreise fra Andorra, øygruppen Balearene tilhørende Spania, regionen Midtjylland i Danmark, regionene Centrala Tavastlands SVD, Södra Karelens SVD og Östra Savolax SVD i Finland og regionene Gävleborg og Örebro i Sverige.

Innreisekarantene gjelder for reisende fra mørkerøde, lilla og grå land som ikke har gyldig koronasertifikat. Barn og unge under 18 år er unntatt innreisekarantene uavhengig av hvor de kommer reisende fra.

Innreisekarantene kan i tillegg forkortes for alle reisende ved negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer