VARSLER NYE AVSLØRINGER:  krimreporterne Rolf Widerøe og Hans Petter Aass varsøer nye avslørigner i en ny bok om Nokas. 
Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX
VARSLER NYE AVSLØRINGER: krimreporterne Rolf Widerøe og Hans Petter Aass varsøer nye avslørigner i en ny bok om Nokas. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIXVis mer

- Nye Nokas-aktører avsløres i ny bok

Spiren til ranet kom ikke fra Toska, sier forfatterene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Navngitte medhjelpere som ikke er straffet, nye opplysninger om ransutbyttet og hva Nokas-ranerne gjorde mens de var på flukt, er blant ingrediensene i en bok om Nokas-ranet.

Boken «Dødsranet - en innsideberetning om David Toska og hans nettverk» er skrevet av krimreporterne Rolf Widerøe og Hans Petter Aass i VG og kommer ut i oktober.


I boken kommer det blant annet fram at planleggingen av ranet startet allerede i 2002. Ifølge forfatterne skal spiren ha blitt sådd av en annen person enn Toska, skriver Stavanger Aftenblad.


De to varsler dessuten at det vil komme opplysninger om Munch-ranet og omstendighetene da maleriene «Skrik» og «Madonna» ble levert tilbake etter å ha blitt stjålet i et væpnet ran mot Munch-museet 22. august 2004, sier de to.


Dessuten blir det nyheter om ranet av Postens brevsenter i 2003, der flere av de Nokas-dømte spilte sentrale roller.


Men kanskje mest oppsiktsvekkende er det at boka navngir flere personer som forfatterne mener spilte en aktiv rolle i planleggingen av Nokas-ranet.


- Vi har kartlagt nettverket til Toska og identifiserer sentrale aktører i det, også personer som aldri har vært siktet av politiet. Flere av dem kan knyttes tett og konkret til ranet, bekrefter Aass og Widerøe.


(NTB)