TIL MEKLING - IGJEN: Leder for pilotforeningen i Norwegian, Halvor Vatnar (t.v.) og administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, strever enda en gang med å bli enige. Her er de etter at meklingen mellom pilotene og Norwegian ble avsluttet med enighet i 2013. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TIL MEKLING - IGJEN: Leder for pilotforeningen i Norwegian, Halvor Vatnar (t.v.) og administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, strever enda en gang med å bli enige. Her er de etter at meklingen mellom pilotene og Norwegian ble avsluttet med enighet i 2013. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Nye Norwegian-ansatte tas ut til streik

Pilotene trapper opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett før klokka 01 natt til lørdag ble det kjent at det blir streik i Norwegian fra lørdag morgen.

Allerede onsdag gjorde Norwegian Pilots Union (NPU) det klart at 70 Norwegian-ansatte vil tas ut i streik fra og med lørdag morgen dersom meklingen med flyselskapet Norwegian fører fram.

- Vi vurderer fortløpende en videre opptrapping av streiken, sa NPU-lederen Halvor Vatnar.

Nå er opptrappingsplanen klar.

- Vi tar fortløpende ut resten av de skandinaviske pilotene og 650 piloter vil være i streik i løpet av kort tid, sier Vatnar.

Fra onsdag blir streikeuttaket trappet kraftig opp og dermed vil nær alle de skandinaviske pilotene være i streik.

Frykt Mens Norwegian-ledelsen helst vil snakke om sine krav om kutt og lønnsfrys, er pilotene mest opptatt av å få stoppet det de ser på som en brutalisering av bransjen som de mener Norwegian går i bresjen for.

Feriekutt fra inntil sju til fem uker, overgang fra ytelses- til innskuddsbasert pensjon, kraftig reduksjon i forsikringsutbetalingen til piloter som mister lisensen, lønnsfrys i 2015 og en «fleksibilisering» av dagens ordning med fem dager på jobb etterfulgt av fire fridager er ifølge Norwegian-ledelsen de viktigste kravene.

Pilotene vil heller snakke om rettigheter og jobbsikkerhet. De krever at tariffavtale med den som er pilotene «reelle arbeidsgiver», altså morselskapet Norwegian Air Shuttle.

De krever også likeverdige avtaler for alle Norwegian-piloter i Skandinavia.

Grunnen er at de frykter at fast ansatte piloter skal skvises ut og erstattes med innleide «løsarbeidere» fra bemanningsselskaper.

- Umulig Leder for Parat, Hans-Erik Skjæggerud, mener selskapet manglende vilje til samarbeid undergraver den norske modellen.

- Vi har stor respekt for effektiv og rasjonell drift, men det er umulig å akseptere at selskapet skal diktere og lage egne regler som i praksis gjør at de organiserer seg bort fra grunnleggende spilleregler i både norsk arbeidsliv og internasjonal luftfart, sier Skjæggerud.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos beklager overfor de som rammes.

Vi beklager på det sterkeste den usikkerheten som nå er skapt overfor våre passasjerer. Vårt mål har hele tiden vært å unngå streik og få en løsning og ro i selskapet. Nå skal vi gjøre det vi kan for å ivareta berørte passasjerer på best mulig måte, sier administrerende direktør Kjos.

Her kan du lese hvilke krav du har ved streiken.

STREIK: 
Pilot Trond Torgersen i Norwegian inn til ny mekling hos Riksmeklingmannen torsdag. 
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
STREIK: Pilot Trond Torgersen i Norwegian inn til ny mekling hos Riksmeklingmannen torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer