Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye og dystre tall for utviklingen i norsk økonomi

Veksten er lavere, ledigheten øker og forbrukertilliten faller. Men det er et lite lyspunkt.

ØKONOMI: Ny økonomiske nøkkeltall fra Norge tyder på at det går litt tråere, men det er lyspunkt.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
ØKONOMI: Ny økonomiske nøkkeltall fra Norge tyder på at det går litt tråere, men det er lyspunkt. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Veksten i sysselsettingen har holdt seg oppe, men kontaktbedriftene i Norges Banks regionale nettverk venter lavere vekst fremover.

Andelen bedrifter med kapasitetsproblemer i Norge faller videre, og de melder samtidig om lettere tilgang på arbeidskraft.

Det kan ha sammenheng med den økte ledigheten. Ifølge sesongjusterte tall fra NAV var det registrert 68.200 personer helt arbeidsledige ved utgangen av november. Dette var 1.000 flere enn i oktober og tilsvarer 2,6 prosent av arbeidsstyrken.

På nivå med høsten 2008 Samtidig som bedriftene venter lavere vekst og ledigheten øker litt, faller også forbrukertilliten for tredje måned på rad. Vi må nå tilbake til høsten 2008 for å finne en like svak periode.

Forbrukertillitsindeksen (CCI) for Norge falt fra 5,1 poeng i august til 2,1 poeng i september. Den falt videre til 0,5 poeng i oktober, og i november er den på minus 0,3 poeng. Det er det laveste nivået siden desember 2011.

- Selv om den negative endringen fra oktober til november ikke er signifikant, registrerer vi en klar tendens til lavere optimisme i befolkningen de siste månedene. Siden sommermånedene er det spesielt troen på landets økonomi og arbeidsmarkedet om 12 måneder som er svekket, sier Henrik Høidahl, seniorrådgiver i Opinion Perduco.

Et lyspunkt Høidahl legger til at det er stadig flere som tror at landets økonomi vil være dårligere om 12 måneder og stadig flere som venter at arbeidsledigheten vil øke.

Men når det gjelder troen på egen økonomi om 12 måneder, er den ikke påvirket i samme grad.

- Forventningene denne høsten er riktignok lavere enn på samme tid i fjor, og i første halvår av 2013, men det er fortsatt flere optimister enn pessimister, i motsetning til i spørsmålet om troen på landets økonomi, sier Henrik Høidahl.

Den norske krona svekker seg kraftig på de nye tallene og nå koster pundet mer enn 10 kroner. Så svak har ikke krona vært mot pundet på over fire år.

Flere nyheter
- Det er ikke dommedag og det er ikke en boble
Norske barn får mest lego av alle i verden
Kvinnelige sjefer gir bedre arbeidsmiljø
Kutter i skoletur for 10. klasse — rektor får tur til 630.000 kroner

ØKONOMI: Seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion Perduco. Foto: Selskapet.
ØKONOMI: Seniorrådgiver Henrik Høidahl i Opinion Perduco. Foto: Selskapet. Vis mer