Nye oljelekkasjer fra «Prestige»

Enda mer olje lekker ut fra oljetankeren «Prestige», som ligger på 3500 meters dyp utenfor kysten av Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dag kom bekreftelsen på det mange har fryktet siden skipet sprang lekk 13. november og brakk i to og sank seks dager senere. Visestatsminister Mariano Rajoy kunngjorde på en pressekonferanse at en fransk miniubåt har konstatert flere lekkasjer fra baugpartiet av «Prestige».

- Oljen så ut som strimler av modelleire, og den beveget seg oppover mot overflaten, sa Rajoy.

Dette er første gang den spanske regjeringen sier at olje lekker fra skipet.

Satelittbilde

Inntil torsdag har Spania konsekvent avvist franske og portugisiske rapporter om at det lekker olje fra «Prestige». Men et satellittbilde som ble tatt mandag og trykket i spanske aviser torsdag, viste et mørkt oljeflak over vrakstedet.

Mellom 10 000 og 20 000 tonn olje lakk ut fra «Prestige» før det sank. Mer enn 900 kilometer av regionen Galicias 1121 kilometer lange kystlinje er nå stengt for fiskere på grunn av oljesølet. Over 20 000 personer som har sitt daglige virke i fiske- eller skalldyrindustrien er uten arbeid.

Stor spredning

I dag ble oljen fra «Prestige» også observert langs kysten av regionene Asturias og Cantabria, og til og med så langt øst som i Baskerland.

Både Frankrike og Portugal er i høy beredskap i tilfelle oljen skulle nå deres kyst også.

Det eneste lyspunktet torsdag var at vinden hadde snudd og for første gang brakte oljen lenger ut på havet, istedenfor mot kysten.

LEKKER: Den franske miniubåten «Nautilus» tok disse bildene som viser at det lekker olje fra vraket av «Prestige».
«MODELLEIRE»: - Oljen så ut som strimler av modelleire, og den beveget seg oppover mot overflaten, sier den spanske visestatsministeren Mariano Rajoy.
MEDTATT: Bildene av den vrakede baugen viser at «Prestige» har fått store skader.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer