Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye opplysninger i Utvik-høringen

En av de menige som betjente radaren ved sjøoperasjonssenteret på Reitan, så to radarekko smelte sammen den kvelden «Utvik Senior» forliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arve Ola Laugen avtjente verneplikten ved Forsvarskommando Nord-Norge i februar 1978. Han var radaroperatør ved sjøoperasjonssenteret, og var på vakt om kvelden 17. februar, da fiskebåten «Utvik Senior» gikk ned utenfor Senja.

To ekko ble ett

- Jeg så to ekko som gikk inn i ett, og bare ett som fortsatte ut, forklarte Laugen til «Utvik Senior»- kommisjonen tirsdag.

Han kunne ikke si hvilken radar han hadde observert fenomenet på, men sa han var nokså sikker på at det måtte ha vært den radaren som dekket området der «Utvik Senior» gikk ned.

- Jeg begynte å reflektere over det jeg hadde sett da jeg etterpå hørte om ulykken, så jeg mener bestemt at skjermen jeg så hendelsen på, dekket området der forliset skjedde, sa Laugen.

Han sa til kommisjonen at han har en svak erindring om at det ene ekkoet var større enn det andre, og at det var det største ekkoet som fortsatte videre. Laugen forklarte også at han regner med at han meldte fra til vakthavende offiser, men at han ikke husker det konkret.

Kommisjonen avhører denne uken militære vitner som kan ha betydning for å finne årsaken til at fiskebåten «Utvik Senior» havarerte 17. februar 1978. Den opprinnelige ulykkeskommisjonen slo i 1979 fast at feilmanøvrering og grunnstøting var den sannsynlige ulykkesårsaken.

Kollisjonsteori

Det har de etterlatte og fiskerkolleger aldri slått seg til ro med. De mener mange forhold peker mot at «Utvik Senior» gikk ned etter en kollisjon med et ukjent fartøy. Det foreligger vitneutsagn om både visuell observasjon og radarobservasjon av uidentifiserte fartøy i området den aktuelle dagen. Forsvaret har både avvist at de hadde fartøy i området, og at det kan ha vært annen uidentifisert trafikk.

Karstein Fredriksen fra støttegruppen for de etterlatte etter «Utvik Senior»-forliset, sier til NTB at han oppfatter Laugens vitnemål som sensasjonelt, dersom han virkelig meldte fra til vakthavende offiser om hva han hadde observert. En slik eventuell rapport har ikke vært mulig å finne igjen i Forsvarets papirer.

Husker ikke

To andre vitner, som også var vernepliktige radaroperatører ved Reitan i februar 1978, kunne ikke bekrefte Laugens vitnemål overfor kommisjonen. Odd Nyborg var vaktleder på ett av radarskiftene, og måtte møte til samtaler etter «Utvik Senior»-forliset i 1978.

Han kunne ikke huske om det var offiserer eller politiet som spurte ham ut, men han hadde uansett ikke observert noe av interesse på radarrommet. Han tror han var på vakt da «Utvik Senior» forliste, ettersom han ble innkalt til avhør, men husker ikke selv at han var på vakt.

Walter Haugland tjenestegjorde også som radaroperatør på sjøoperasjonssentralen, men husker ikke om han var på vakt. Han husker heller ikke snakk den gangen om at det skulle være gjort spesielle observasjoner. Han presiserte imidlertid at han neppe ville bitt seg merke i det, fordi «det var så mye tull med radarskjermene».

På slutten av tirsdagens høringer ble Arve Ola Laugens bror, Snorre Laugen, avhørt på telefon. Han bekreftet at broren allerede den gang hadde fortalt ham om radarobservasjonen han hadde gjort ulykkesnatten.

I årene som er gått siden ulykken har vrakdeler av «Utvik Senior» blitt funnet flere ganger. I fjor ble den 16 tonn tunge hovedmotoren funnet nesten seks kilometer fra nærmeste grunne. Da besluttet Justisdepartementet at det skulle opprettes en ny kommisjon for å granske ulykken på ny.

NTB

HUSKER GODT: Arve Ola Laugen (til høyre ) var menig radaroperatør på Reitan da "Utvik Senior" forliste, og så to radarekko smelte sammen da han var på vakt havarikvelden. Karstein Fredriksen fra støtteforeningen for de etterlatte synes Laugens vitnemål er oppsiktsvekkende.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media