Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye opplysninger og Chavez' hemmelige kreftsykdom

Visepresidenten sier presidenten er oppe og går, men vil ikke si noe mer om hva slags type kreft han har.

SNAKKET MED PRESIDENTEN:  Venezuelas visepresident, Nicolas Maduro (til venstre) fortalte at han snakket med presidenten på julaften. Det er ukjent hva slags type kreft og hvor mye den har spredt seg da regjeringen har vært svært sparsommelige på detaljer rundt Maduros helsetilstand. Bildet av Chávez ble tatt da han sa at han var frisk fra kreft i juli, under en tale om Sør-Amerikas frigjøringshelt Simon Bolivar. Presidenten sa våpnene tilhørte sosialisten. Foto: Reuters / Carlos Garcia Rawlins og Fernando Llano / Ap Photo / NTB Scanpix
SNAKKET MED PRESIDENTEN: Venezuelas visepresident, Nicolas Maduro (til venstre) fortalte at han snakket med presidenten på julaften. Det er ukjent hva slags type kreft og hvor mye den har spredt seg da regjeringen har vært svært sparsommelige på detaljer rundt Maduros helsetilstand. Bildet av Chávez ble tatt da han sa at han var frisk fra kreft i juli, under en tale om Sør-Amerikas frigjøringshelt Simon Bolivar. Presidenten sa våpnene tilhørte sosialisten. Foto: Reuters / Carlos Garcia Rawlins og Fernando Llano / Ap Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venezuelas president de siste 14 årene, Hugo Chávez (58), er oppe og går igjen etter å ha vært gjennom sin fjerde kreftoperasjon.

Operasjonen medførte komplikasjoner og innvendig blødning og lille juleaften lå den mektige presidenten i respirator for å få hjelp til å puste etter en luftveisinfeksjon. Da fikk han operert inn en kanyle ned i luftrøret gjennom et hull på halsen.

- Han var i godt humør, han gikk og trente, fortalte visepresident Nicolas Maduro på statskanalen Venezolana i Venezuela, melder Al Jazeera.

- Han ønsker å sende en stor hilsen til alle jenter og gutter i landet som snart vil få besøk av Jesusbarnet, sa han videre.

Ukjent krefttype Maduro sa også at han personlig snakket med presidenten julaften, men han ville ikke gå inn på detaljer om langtidsprognoser om Chávez' helsetilstand.

Dette er første gang siden operasjonen 11. desember at noen i regjeringen offentlig bekrefter at de har snakket med den syke presidenten.

ARVTAGEREN:  Samme dag som visepresident Nicolas Maduro snakket med Chávez deltok han på en messe hvor deltagerne ba for Hugo Chavez' helse i hovedstaden Caracas. Dette er første gangen det har blitt gitt informasjon om presidentens helsetilstand på to uker. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins / NTB Scanpix
ARVTAGEREN: Samme dag som visepresident Nicolas Maduro snakket med Chávez deltok han på en messe hvor deltagerne ba for Hugo Chavez' helse i hovedstaden Caracas. Dette er første gangen det har blitt gitt informasjon om presidentens helsetilstand på to uker. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins / NTB Scanpix Vis mer

Det har lenge versert rykter om at Chávez, som har blitt behandlet for en ubekreftet type kreft i bekkenområdet, synger på siste verset.

- Den sammenlagte prognosen er nokså dårlig. Det er sannsynlig at han har en terminal kreftdiagnose, og at kreften bare har kommet tilbake, sier Michael Pishvaian, onkolog ved Georgetown Universitet for kreftforskning i Washington til nyhetsbyrået AP.

Han har ikke sjøl behandlet presidenten, men mener at alt tyder på dette.

Godtar seinere ed Chávez fikk først påvist kreft i juni i fjor, og i høst - da han ble gjenvalgt som president til år 2019 - sa han at han var helt frisk igjen etter cellegift- og strålebehandling.

Presidentvalget vant han med 55 prosent av stemmene.

Etter planen må Chávez avlegge ed for en ny presidentperiode innen 10. januar, men i dag ble det kjent at den venezuelanske opposisjonslederen, Henrique Capriles, godtar at dette utsettes.

FELLESBØNN:  Medlemer at forsvaret i Venezuela deltok på en messe for presidentens hesle 13. desember. Chavez operasjon medførte komplikasjoner som interne blødninger da han ble operert to dager i forveien. Foto: AFP / JUAN BARRETO / NTB Scanpix
FELLESBØNN: Medlemer at forsvaret i Venezuela deltok på en messe for presidentens hesle 13. desember. Chavez operasjon medførte komplikasjoner som interne blødninger da han ble operert to dager i forveien. Foto: AFP / JUAN BARRETO / NTB Scanpix Vis mer

Capriles mener dette kan skje fordi grunnloven ikke forbyr dette.

Ifølge AFP har det også blitt spekulert i om eden kan avlegges på Cuba dersom høyesterettsdommere flys inn for å overvære seremonien.

Utpekte arvtaker For snart tre uker siden, Chávez ble hastesendt for behandling til Cuba, utpekte han sin nestkommanderende og Venezuelas visepresident, Nicolás Maduro, til sin etterfølger.

- Med Guds vilje vil vi komme ut av dette seirende, slik vi har gjort tidligere. Jeg har full tillit til det, sa Chávez før han satte seg på flyet da.

Cuba, som får billig olje og internasjonal støtte fra Venezuela, er svært opptatt av Chávez' helse.

Opposisjonell presse har lenge skrevet om at Chávez muligens er sykere enn det han utgir seg for å være.

Støtter Assad I 2010 vedtok regjeringen i Caracas at det er ulovlig for venezuelanere å bruke bilder av Chávez uten tillatelse. Chávez mener «kapitalismen er veien til helvete», og har også vedtatt lover som forbyr krigerske spill og video spill etter uttalelse «disse spillene de kaller Playstation er gift».

Chávez har flere ganger erklært sin støtte til president Bashar al-Assad i  Syria.

STØTTESPILLERE:  En av Chávez` støttespillere holder opp et bilde av presidenten på en seremoni arrangert for å be for hans helsetilstand i hovedstaden 20. desember. Foto: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins / NTB Scanpix
STØTTESPILLERE: En av Chávez` støttespillere holder opp et bilde av presidenten på en seremoni arrangert for å be for hans helsetilstand i hovedstaden 20. desember. Foto: REUTERS / Carlos Garcia Rawlins / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!