Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Beleiringen i Waco

Nye opplysninger om opptakten til det blodige oppgjøret

Det meste har vært kjent om det brutale oppgjøret mellom føderale myndigheter og David Koresh' sekt i Waco. Men nå står en budbilsjåfør fram med sin historie.

DØDELIG BRANN: 76 sektmedlemmer døde i den voldsomme brannen på gården utenfor Waco i Texas. Foto: AP Photo / Susan Weems / NTB scanpix
DØDELIG BRANN: 76 sektmedlemmer døde i den voldsomme brannen på gården utenfor Waco i Texas. Foto: AP Photo / Susan Weems / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes det var litt rart at religiøse folk bestilte våpen, sier budbilsjåføren Larry Gilbreath.

Han har en svært sentral, men hittil ukjent, rolle i dramaet som utspilte seg for nesten 25 år siden på en gård utenfor Waco i Texas.

Der kom det til et blodig oppgjør mellom føderale myndigheter og den ytterliggående sekten Branch Davidian, «davidianerne»

Sekten ble ledet av den selvutnevnte «Guds sønn», David Koresh. Han het opprinnelig Vernon Howell, men tok det bibelske navnet David Koresh da han ble sterkt religiøs.

SEKTLEDER: David Koresh overtok makta i sekta i 1987. I seks år styrte han den etter eget forgodtbefinnende, før han døde under brannen 19. april 1993. Foto: AP Photo / Waco Tribune Herald / NTB scanpix
SEKTLEDER: David Koresh overtok makta i sekta i 1987. I seks år styrte han den etter eget forgodtbefinnende, før han døde under brannen 19. april 1993. Foto: AP Photo / Waco Tribune Herald / NTB scanpix Vis mer

Budbilsjåfør snakker ut

Mye av historien om det blodige oppgjøret i Waco har vært offentlig kjent, men først nå står budbilsjåføren Gilbreath fram med sin historie og forteller om sin rolle i blodbadet.

- Jeg har holdt historien min hemmelig de siste 25 årene. Men jeg vil ikke ta dette med meg i graven, sier Gilbreath til CBS News, i forbindelse med dokumentaren «48 hours», som tar for seg historien om det som skjedde i Waco i april 1993.

I 25 år har Gilbreath spurt seg om det var hans handlinger som førte til en av de dødeligste konfrontasjonene mellom føderale myndigheter og sivilister i amerikansk historie.

Bakgrunnen for det er at sektleder Koresh på et tidspunkt begynte å bestille store mengder våpen og ammunisjon til gården utenfor Waco, som sekta hadde døpt Karmelfjellet.

Over en lang tidsperiode leverte budbilsjåfør Gilbreath, som jobbet for selskapet UPS, pakker til gården, noen ganger flere ganger i uka. Lenge ante han ikke hva som var i pakkene, men etter hvert begynte han å legge merke til merkelappene.

- De fikk leveranser fra en våpenforhandler, sier Gilbreath.

Granater ramlet ut

Etter hvert synes Gilbreath at sektmedlemmene begynte å se mer ut som en milits enn en religiøs gruppe. De begynte å kle seg i militærutstyr, og rundt 1991 la Gilbreath merke til at pakkene han leverte ble større og tyngre.

Ofte var det Koresh selv som kom ut for å kvittere for pakkene som ble levert, men Gilbreath kjente ikke til nøyaktig hva som var inne i dem. I alle fall ikke før en dag i februar 1992, da han kontrollerte en boks i bilen.

- Seks til åtte granater ramlet ut av boksen, forteller Gilbreath.

Denne episoden gjorde Gilbreath så skremt at han fortalte kona Debra om hva han hadde sett.

Hun ble svært bekymret og varslet politiet om granatene og om de enorme mengdene våpen som ble shippet inn på gården.

- Noen måtte gjøre noe, sier Debra.

Politiet tok kontakt med det føderale byrået for alkohol, tobakk og våpen (ATF). Larry Gilbreath viste dem kvitteringene fra våpenleveransene, og på bakgrunn av dette ble det igangsatt etterforskning.

Den ledet til at ATF i januar 1993 begynte å overvåke gården.

Giftet seg med barn

Samtidig som ATF overvåket gården offentliggjorde avisa The Waco Tribune-Herald en serie artikler under navnet «Den syndefulle Messias», om livet på gården.

Sekta, davidianerne, er en utbrytergrupper fra Sjuendedagsadventistene, og hadde hatt tilhold på gården siden 1955, men det var først i 1987 at Koresh kom til gården, med ett mål for øye:

Å ta over ledelsen av sekta som deres «profet». Maktkampen utartet og det kom til skuddvekslinger og øksedrap, og til slutt sto Koresh igjen som gruppas leder.

Koresh gjorde seg selv til ektemann for alle kvinnene i sekten, og mennene ble pålagt å leve i sølibat. På gården giftet også Koresh seg med flere mindreårige jenter, noen så unge som 12 og 13 år.

ATFs etterforskning ledet til at de 28. februar slo til mot gården. Da ankom et titalls føderale agenter Karmelfjellet skjult i krøttervogner. Men sektmedlemmene hadde blitt tipset om hva som var i gjære, og det kom til en skuddveksling.

Fire agenter ble drept og 16 skadd, og fire davidianere ble drept og mange skadd. Agentene trakk seg tilbake og FBI overtok saken. De omringet Karmelfjellet og beleiringen som varte i 51 dager var et faktum.

OMRINGET: I 51 dager beleiret myndighetene eiendommen til sekta Branch Davidian. Foto: David Phillip / AP / NTB scanpix
OMRINGET: I 51 dager beleiret myndighetene eiendommen til sekta Branch Davidian. Foto: David Phillip / AP / NTB scanpix Vis mer

Beleiret eiendommen

I ukene som fulgte satte FBI inn panservogner, bedrev psykologisk krigføring og forsøkte å forhandle. Ingenting førte fram, og myndighetene fryktet at det kunne ende med masseselvmord.

19. april fikk FBI godkjent en plan om å drive davidianerne ut med tåregass. FBI ringte Koresh og advarte om et snarlig tåregassangrep, og over høyttalere fikk davidianerne vite at de var under arrest.

FBI slo til med panservogner. Noen av dem slo hull i veggene. Dette skulle fungere som rømningsveier for davidianerne og for å få tåregass inn. Det ble avfyrt ild innenfra, men kun et fåtall av davidianerne flyktet ut.

Og plutselig sto hele bygningen i brann. Det tok bare noen timer før den var brent ned. På branntomta lå 76 menn, kvinner og barn døde. Blant dem sektleder Koresh.

NEDBRENT: Eiendommen til sekta brant ned til grunnen, og 76 mennesker ble funnet døde i brannruinene. Foto: AP Photo / Ron Heflin / NTB scanpix
NEDBRENT: Eiendommen til sekta brant ned til grunnen, og 76 mennesker ble funnet døde i brannruinene. Foto: AP Photo / Ron Heflin / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ser ansikter

I kjølvannet av de grufulle hendelsene på Karmelfjellet har myndighetene måttet tåle til dels sterk kritikk for deres opptreden, og Kongressen i USA gjennomførte også en granskning.

I 2000 kom en rapport fra en uavhengig amerikansk komité, som langt på vei frifant FBI-agentene som var med på aksjonen. Men det ble rettet kritikk mot at enkelte som var med på aksjonen holdt informasjon bevisst skjult.

Kritikken i etterkant av beleiringen ble ikke mindre av at 33 år gamle Timothy McVeigh på toårsdagen for brannen i Waco, sprengte en hjemmelaget bombe ved en føderal bygning i Oklahoma. 168 mennesker døde.

For McVeigh var dette en hevn for det som skjedde på Karmelfjellet i Waco.

Han så nemlig på hendelsen som en bekreftelse på sin konspirasjonsteori om at myndighetene dreper dem som ikke føyer seg.

Rapporten fra den uavhengige komiteen konkluderte uansett med at sekten, og spesielt David Koresh, måtte holdes ansvarlig for de mange livene som gikk tapt.

Brannen var en tragisk avslutning på en serie hendelser, som begynte med at budbilsjåfør Larry Gilbreath fortalte ATF om pakkene han leverte til sekta.

- Ingenting av dette var mitt valg. Vi hadde ikke noe fiendtlighet mot noen, sier han i dokumentaren.

- Etter alle disse årene så plager dette deg fortsatt?

- Ja. Når folk ser disse navnene, så er de bare navn. Jeg ser ansikter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!