To menn ble drept og ni personer påført skuddskader, da Zaniar Matapour (44) åpnet ild utenfor utestedene Per på Hjørnet og London Pub natta før Pride-markeringen i Oslo 25. juni i fjor.
Over ett år seinere er totalt fire personer siktet i saken: Matapour selv, den kjente islamisten Arfan Bhatti (46), som for tida sitter fengslet i Pakistan, samt to menn i henholdsvis 30- og 40-åra.
Politiet mener at de to siste medvirket til angrepet.

- Tar gata tilbake
Skulle reise til Pakistan
I ferske rettsdokumenter som omhandler mannen i 30-åra, kommer det fram en rekke detaljer om hva politiet bygger mistanken mot ham på:
- I kommunikasjon som politiet har sikret seg, skal Bhatti omtale en «bror» som var med på handlingene 25. juni som medhjelper. Denne «broren» skal ifølge Bhatti ha vært i et tre timer langt politiavhør etter skytingen. Det stemmer overens med at siktede var i et litt over to timer langt avhør i det aktuelle tidsrommet, mener politiet.
- I samme kommunikasjon skal det framkomme at «medhjelperen», ifølge Bhatti, skulle reise til Pakistan i fjor høst. Politiet mener å vite at siktede hadde planlagt en reise til Pakistan 27. september, men han ble pågrepet bare dager før.
- Da Zaniar Matapour ble pågrepet etter skytingen, hadde han lagt igjen sin vanlige mobiltelefon hjemme, mens han hadde med seg en såkalt «burner»-telefon. Det var et SIM-kort klistret på utsida av telefonen, som skal ha inneholdt to kontakter: Bhatti og den siktede mannen i 30-åra.
- I et skap hjemme hos siktede fant politiet ei skjorte som del av et antrekk. Da han ble pågrepet skal Matapour ha hatt på seg en bukse som ifølge politiet hører til det samme antrekket.
- I skjorta hos siktede fant politiet et rør med gullmynter som skal ha hatt en gateverdi på om lag 100 000 kroner. På papirrester i røret skal de ha funnet Matapours DNA.
- Siktede tok ut 19 500 kroner dagen før skytingen. Da Matapour ble pågrepet var han i besittelse av 8000 kroner i 500-kronerssedler.

Dagbladet har bedt om kommentar til disse opplysningene fra politiadvokatene Ingvild Myrold og Børge Enoksen, ansvarlige for terroretterforskning, men de har foreløpig ikke svart.
Polititeori: Hjalp å skaffe våpen
I en fengslingskjennelse som ble avsagt i Oslo tingrett mandag denne uka, framkommer det at politiet mistenker at den siktede mannen i 30-åra medvirket til å skaffe Matapour våpnene som han benyttet i angrepene: En Luger-pistol og en eldre maskinpistol av typen MP40.
I kommunikasjon som E-tjenesten har sikret, og som seinere er overlevert til Oslo politidistrikt, skal Bhatti ha skrevet at det å anskaffe våpen var mer komplisert og tok mer tid enn først forespeilet.
Politiets teori er at mannen i 30-åra hjalp til med dette, blant annet basert på at han tilbake i 2017 ble domfelt for å ha vært i besittelse av samme type våpen som ble brukt i skytingen.
Samtidig framkommer det at politiet ikke har sikre svar på hvor Matapour fikk tak i våpnene.
Dagbladet har stilt politiet spørsmål om dette, men ikke fått svar.

Dette sviktet
Nytt bevis fra forrige uke
I kjennelsen fra Oslo tingrett refereres det videre til det som omtales som et nytt bevis i saken, datert så seint som 22. september i år. Retten utdyper imidlertid ikke dette av hensyn til etterforskningen.
Forsvarer Øyvind Bratlien mener uansett at det ikke forandrer saken for hans klient, som nekter straffskyld for siktelsen for terrormedvirkning.
- Det er ingenting som knytter min klient til handlingen eller medvirkning til denne. Det at det har vært kontakt mellom klient og andre i saken tidligere, har vært vel kjent - også for politiet. Det beviser ingenting, sier Bratlien til Dagbladet.

Venter på Bhatti-avklaring
Mannen i 30-åra motsatte seg videre varetektsfengsling i rettsmøtet mandag, men fikk ikke rettens medhold. De mener at det fremdeles foreligger bevisforspillelsesfare.
Blant annet peker de på at Arfan Bhatti fremdeles sitter fengslet i Pakistan, der det for tida pågår en rettslig prosess for å få ham utlevert til Norge - noe han selv ikke ønsker.
«Når saken mot Bhatti er ferdig behandlet i første instans, og det er avklart hvordan Bhatti stiller seg til anke, samt forventet saksbehandlingstid for en ankebehandling, vil politiet gjøre en fornyet vurdering av forholdsmessigheten av å fengsle NN (siktedes navn, journ.anm.)», er det gjengitt i kjennelsen.
Bhatti nekter straffskyld.

Overført til soning
I slutten av august sendte Oslo politidistrikt forslag til tiltale mot Zaniar Matapour til statsadvokaten, som igjen tar saken videre til Riksadvokaten.
Det er foreløpig uklart når en eventuell tiltale mot Matapour kan være klar.
Den fjerde siktede i saken - mannen i 40-åra - har også sittet fengslet siden han ble pågrepet for ett år siden. Ifølge Dagbladets opplysninger skal han nå være overført fra varetekt til soning av dom i en annen straffesak.
Også han nekter straffskyld.
Matapour har så langt ikke ønsket å forklare seg til politiet. I august ble det klart at er uenighet blant de sakkyndige om han er tilregnelig eller ikke.