Lønnsfesten i Oslo-skolen

Nye oppsigelser: - Helt krise

Nye oppsigelser rammer Utdanningsetaten, og opposisjonen mener Oslo-skolen rives i fillebiter. I dag er det høring etter Dagbladets avsløringer om lønnsfest, SMS-er og direktøransettelser.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Minst ti personer i Utdanningsetaten i Oslo har sagt opp de siste månedene.

Det bekrefter etaten overfor Dagbladet onsdag kveld.

Alle disse ti jobbet med pedagogisk kompetanseutvikling. Den siste av disse oppsigelsene kom i forrige uke.

Kilder tett på etaten forteller Dagbladet at det er snakk om langt flere oppsigelser enn det Utdanningsetaten opplyser.

Det er ventet at disse ferske oppsigelsene blir tema når utdanningsdirektør Marte Gerhardsen i dag må møte til høring etter en rekke avsløringer i Dagbladet den siste tida.

I harnisk

Politikerne i bystyret i Oslo er opprørt over de nye oppsigelsene i den omstridte etaten.

- Dette er resultatet av byrådets reform av Oslo-skolen. Oslo-skolens suksessfaktorer blir ødelagt bit for bit. Først sluttet ansatte i Læringsmiljøteamet i protest, og nå skjer det med en annen viktig gruppe. Deretter kutter byrådet kraftig i skolebudsjettene. Rektorer og lærere har sagt ifra om sine bekymringer i to år, men ingenting skjer, sier Mehmet Kaan Inan i Høyre til Dagbladet.

REAGERER: Mehmet Kaan Inan i Oslo Høyre er opprørt over de nye oppsigelsene i Oslo-skolen.
REAGERER: Mehmet Kaan Inan i Oslo Høyre er opprørt over de nye oppsigelsene i Oslo-skolen. Vis mer

Hallstein Bjercke i Venstre er også opprørt:

- Dette er krise for Oslo-skolen. Det kan nesten virke som Marte Gerhardsen har vært mer opptatt av lønn til sine direktører enn av å beholde sine medarbeidere. For andre gang på under et halvt år får vi vite at Utdanningsetaten mister kritisk kompetanse. Ledelsen har åpenbart ikke kontroll og jeg frykter at dette får alvorlige konsekvenser for kvaliteten på opplæringen våre elever får, sier han til Dagbladet.

Høring etter Dagbladets saker

Fem timer er satt av til å grille skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) og utdanningsdirektør Marte Gerhardsen om lønnsfesten og direktøransettelser - samt bruk av konsulenter, hodejegere og amerikansk ledercoaching.

SMS-er mellom Thorkildsen og Gerhardsen har også skapt oppsikt, blant annet da de to fryktet stor lærerstreik etter Dagbladets avsløringer. Også disse er ventet å bli tema under høringen.

- Oslo-skolen mister viktige ansatte som har stått bak Norges beste skole. Nå ødelegges Osloskolen bit for bit, oppsummerer Kaan Inan i Høyre om oppsigelsene Dagbladet nå kan melde om.

- Må opphøre nå

Hallstein Bjercke varsler at Dagbladets avsløring om de nye oppsigelsene vil bli tatt opp under høringa.

- I høringa bør direktøren og byråden stille med svært gode svar. Mitt klare krav til dem begge er at uroen rundt Oslo-skolen må opphøre nå, sier Bjercke.

Inga Marte Thorkildsen forteller Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere oppsigelsene.

Lønnsfest, direktører og coaching

Gjennom høsten har Dagbladet vist hvordan direktørnivået i Norges største kommunale etat har økt.

Alle direktører i Oslo-skolen har millionlønn - og flere av dem har fått solide lønnshopp utenfor lønnsoppgjør i høst. Lønnsfesten er offentlig blitt begrunnet med endrede ansvarsområder, men i SMS-er kommer det fram at også likelønnshensyn ligger til grunn.

Etter uker med avsløringer om lønnsfest, amerikansk ledercoaching, og dyr konsulentbruk kunne Dagbladet også fortelle at Oslo-skolen er svakest i landet på de ferske skolebidragsindikatorene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer