RÅMATERIALET:  Det hittil kjente opptaket fra 22. november 1963 er to timer og 17 minutter langt. Det nyoppdagede opptaket inneholder ytterligere 30 minutter med opptak. På bildet er Nathan Raab (t.v.) og hans far Steven Raab, som fikk tak i det originale opptaket.  Foto. AP Photo/Joseph Kaczmarek/Scanpix
RÅMATERIALET: Det hittil kjente opptaket fra 22. november 1963 er to timer og 17 minutter langt. Det nyoppdagede opptaket inneholder ytterligere 30 minutter med opptak. På bildet er Nathan Raab (t.v.) og hans far Steven Raab, som fikk tak i det originale opptaket. Foto. AP Photo/Joseph Kaczmarek/ScanpixVis mer

Nye opptak fra drapet på John F. Kennedy er funnet

- Det er en sjanse for at dette virkelig kan belyse mer av historien, sier ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I mange år jaktet amerikanske myndigheter på det originale lydopptaket av Air Force Ones (presidentens fly, red.anm.) kommunikasjon den 22. november 1963, da John F. Kennedy ble skutt og drept.

Det at råmaterialet ikke har blitt funnet, har ført til ytterligere spekulasjoner om at det ikke var Lee Harvey Oswald som alene sto bak drapet på presidenten.

Nå har en forhandler av historiske dokumenter, The Raab Collection, funnet råmaterialet man regnet som tapt. Lydopptaket er nå til salgs for 500 000 dollar, melder nyhetsbyrået AP.

Utdrag av råmaterialet kan du høre her.

Avdekkingen av nye hendelser og nye kodenavn er å finne på opptakene. Det vil neppe gi noen tilfredsstillende svar for dem som hevder drapet var en konspirasjon. Men det vil kunne gi en større forståelse av minuttene før og etter at presidenten ble skutt og drept.

Ble solgt som dødsbo - Mens amerikanerne har lett etter svar i det kjente materialet, har det ligget et uredigert lydopptak gjemt på et loft, sier Nathan Raab, visepresident i The Raab Collection, som samler historiske dokumenter.

Båndopptaket stammer fra general Ted Clifton, som døde i 1991. Clifton hadde en samling av lydopptak, dokumenter, fotografier og videoer fra den gang han jobbet som militærrådgiver for John F. Kennedy, og seinere Lyndon B. Johnson.

Raab Collection fikk fatt i lydopptakene da Cliftons dødsbo ble lagt ut for salg etter at hans kone døde i 2009.

SKUTT:  John F. Kennedy falt ned i baksetet på bilen etter å ha blitt skutt den 22. november 1963. Jackie Kennedy lener seg over mannen sin, mens en agent fra Secret Service står på støtfangeren av bilen. Foto: AP Photo/James W. Altgens/Scanpix
SKUTT: John F. Kennedy falt ned i baksetet på bilen etter å ha blitt skutt den 22. november 1963. Jackie Kennedy lener seg over mannen sin, mens en agent fra Secret Service står på støtfangeren av bilen. Foto: AP Photo/James W. Altgens/Scanpix Vis mer

- På en tid da det ikke fantes det vi i dag kaller en stabssjef, fylte Clifton mange av rollene til nettopp denne stillingen. Da han pensjonerte seg i 1965, tok han med seg JFK-materialet, sier Raab.

Bekrefter hvor generalen befant seg I den offisielle - og hittil eneste kjente - versjonen av lydopptaket er det ingen referanser til general Curtis LeMay. Det er det imidlertid på den uredigerte versjonen.

Hvor LeMay befant seg den aktuelle dagen har også være gjenstand for mistanke. LeMay var en klar motstander av Kennedys politikk, og anså ham for å være en svak president. LeMay og Kennedy var svært uenige om håndteringen av Cubakrisen, hvor generalen mente det eneste riktige var å bombe Cuba.

I et utdrag av opptakene kan man høre at Lemay kalles opp over sambandet, og vedkommende sier at LeMay «er i C140 (med referanse til Air Force Ones C140 Jetstar, red.anm.). De tre siste sifrene er 497. Kodenavnet er 'Grandson'. Og jeg vil snakke med ham».

Båndopptaket inneholder også diskusjonen om Kennedy skulle fraktes til Bethesda Naval Hospital eller Walter Reed Hostipal  - og om Jackie Kennedy skulle fraktes sammen med sin mann til sykehuset.

Andre konversasjoner avdekker ukjente kodenavn, blant annet personer kalt Monument og W.T.E. - personer man så langt ikke aner hvem er.

- Vil forandre historien En del av materialet er vanskelig å tolke da flere konversasjoner finner sted samtidig. Raab håper nåværende eller framtidens teknologi vil kunne få ut konversasjonene hver for seg.

PÅ VEI MOT SYKEHUSET:  Limousinen frakter Kennedy til sykehuset. Diskusjonen om hvilket sykehus presidenten skulle fraktes til er å finne på de omtalte lydopptakene. Foto. AP Photos/Justin Newman/Scanpix
PÅ VEI MOT SYKEHUSET: Limousinen frakter Kennedy til sykehuset. Diskusjonen om hvilket sykehus presidenten skulle fraktes til er å finne på de omtalte lydopptakene. Foto. AP Photos/Justin Newman/Scanpix Vis mer

Den redigerte versjonen har vært tilgjengelig i det nasjonale arkivet og i Lyndon Baines Johnsen-biblioteket (LBJ Library).

- Det at dette opptaket eksisterer vil forandre måten vi ser på denne historiske begivenheten. Det tok flere tiår å analysere den kortere, nyere versjonen, og det vil ta mange år å analysere dette opptaket, sier Raab.

Selv om en privatperson velger å kjøpe opptaket, er LBJ-biblioteket sikret en digitalisert kopi, slik at allmenheten også vil kunne få tilgang til materialet.

Ekspertene uenige om verdien Douglas Home, som analyserte den opprinnelige versjonen for Assassination Records Review Board (ARRB), sier opptaket kan inneholde verdifull informasjon.

- Det er en sjanse for at dette virkelig kan belyse mer av historien, sier Home.

Men alle er ikke enige.

PÅGREPET:  Lee Harvey Oswald ble pågrepet kort tid etter drapet på Kennedy. Foto: HO-Gaylord Broadcasting/NBC Reuters/Scanpix
PÅGREPET: Lee Harvey Oswald ble pågrepet kort tid etter drapet på Kennedy. Foto: HO-Gaylord Broadcasting/NBC Reuters/Scanpix Vis mer

- Om dette er det beste de har, så har de ikke mye, sier Max Holland, som har skrevet en rekke artikler om drapet på Kennedy, om utdragene som har blitt gjort kjent.

SKULLE VINNE STEMMER:  Hensikten med Kennedys besøk i Dallas var blant annet å samle støtte til nominasjonen før presidentvalget i 1964. Foto: AFP Photo/HO/JFK Library/Scanpix
SKULLE VINNE STEMMER: Hensikten med Kennedys besøk i Dallas var blant annet å samle støtte til nominasjonen før presidentvalget i 1964. Foto: AFP Photo/HO/JFK Library/Scanpix Vis mer