OPPTØYER: I går kveld og i natt brøt det ut nye opptøyer i Aten i Hellas. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI
OPPTØYER: I går kveld og i natt brøt det ut nye opptøyer i Aten i Hellas. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZIVis mer

Nye opptøyer i forkant av møte om redningspakke

Minst 60 personer arrestert i Aten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den greske statsministeren satte i går kursen mot Brüssel hvor EUs finansministre i dag møtes for å bestemme om Hellas skal få en redningspakke på over 965 millioner kroner  eller ikke.

I går kveld og i natt brøt det ut nye opptøyer under demonstrasjoner i Aten etter at det ble foreslått nye kutt i landets budsjett. Rundt 60 personer ble pågrepet under opptøyene og hundrevis av politimenn prøvde å få kontroll på demonstrantene.

Demonstrantene hadde samlet seg utenfor parlamentet og andre steder i hovedstaden. «Fattigdom og sult har ingen nasjonalitet» stod det skrevet på en av de mange bannerne. Politiet antar at rundt 1500 mennesker hadde samlet seg for å vise motstand mot kuttene, som blant annet innebærer et 22 prosents kutt i minstelønn.

- Uakseptable krav Det var fagforeninger fra både den private og offentlige sektor som samlet folk til søndagens demonstrasjoner. Demonstrantene mener EU og IMF stiller uakseptable krav til Hellas og at kuttene kun går utover arbeidernes rettigheter.

VIL IKKE HA KUTT: Hundrevis av mennesker demonstrerte i går og i natt mot de foreslåtte budsjettkuttene i Aten. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI
VIL IKKE HA KUTT: Hundrevis av mennesker demonstrerte i går og i natt mot de foreslåtte budsjettkuttene i Aten. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI Vis mer

Ledere fra Tyskland, Italia og Hellas har uttalt at de er optimistiske i forkant av dagens møte. Kritikerne har derimot uttrykt bekymring og frykter at greske myndigheter ikke vil klare å følge opp med tanke på budsjettkuttene de har lovet å gjennomføre. 

- Mandagens møte kan føre til at det må tas viktige beslutninger for landet og kreves umiddelbar og grundig konsultasjon mellom statsministeren og finansministeren, heter det i en uttalelse fra den greske statsministerens kontor.

Redningspakke nummer to Regjeringen har allerede presset gjennom store kutt og reformer gjennom parlamentet og det er ventet at de vil presentere to nye forslag til kriselovgivning i forhold til lønn og pensjon i løpet av dagen.

En eventuell ny redningspakke vil bli den andre Hellas mottar. I 2010 fikk landet over 820 milliarder, men det var ikke nok til å unngå den økonomiske krisen.

60 ARRESTERT: Hundrevis av politimenn prøvde i natt å holde kontroll på demonstrantene i Aten. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI
60 ARRESTERT: Hundrevis av politimenn prøvde i natt å holde kontroll på demonstrantene i Aten. Foto: EPA/SIMELA PANTZARTZI Vis mer

De 17 eurolandene har tidligere vist tegn til splittelse i spørsmålet om de ikke like godt skal la Hellas gå konkurs. Dagens møte skulle egentlig ha funnet sted den 15. februar, men ble utsatt av Jean-Claude Juncker, Luxenbourgs statsminister og leder for eurogruppa. Dermed ble også avgjørelsen om en ny hjelpepakke utsatt.

I tillegg til innsparingstiltakene på 3,2 milliarder euro som parlamentet i Aten nylig vedtok krevde EU at 235 millioner euro i innsparinger som ennå ikke var konkretisert i årets statsbudsjett måtte på plass. EU forlangte også skriftlige løfter fra lederne i de store partiene i Hellas om at ingen trekker innsparingene og avtalen med EU i tvil under valgkampen før valget i april.

I BRÜSSEL: Den greske statsministeren Lucas Papademos. Foto: AP Photo/Virginia Mayo
I BRÜSSEL: Den greske statsministeren Lucas Papademos. Foto: AP Photo/Virginia Mayo Vis mer