Nye opptøyer i Kina

Over tjue tusen demonstranter, politi og soldater barket sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Drøyt ti tusen kinesere demonstrerte i den østlige havnebyen Ningbo i helgen, og like mange demonstrerte i gatene i Jishou i Hunanprovinsen, melder BBC News.

Selv om sosiale opptøyer ofte forekommer i ettpartistaten, er det likevel uvanlig at så mange kinesere demonstrerer i gatene.

Nå har kinesiske myndigheter sendt flere tusen politimenn og soldater fra Folkets frigjøringshær for å slå ned opptøyene.

Ber myndighetene ta ansvar

I Ningbo protesterte tusenvis av fattige arbeidsinnvandrere fra andre deler av Kina mot skadene en arbeider pådro seg på en fabrikk.

Opptøyene i Jishou begynte på onsdag, da demonstranter sperret framkomsten til byen og samlet seg foran de lokale myndighetene for å kreve tilbake sparepengene sine, melder Washington Post. Mange av innbyggerne skal ha mistet alle sparepengene i ulovlige investeringer som ble gjort av lovlige meglerhus og gruveselskaper.

I en pressemelding innrømmer de lokale myndighetene å ha tilkalt politiet for å få bukt med menneskemengdene. Ifølge Information Centre for Human Rights and Democracy, en menneskerettighetsorganisasjon fra Hong Kong, ble 50 mennesker skadet i kamper mellom politi og demonstranter.

I mars i år barket bønder og politi sammen i den samme provinsen, da over en dobling av transportpriser. Et team fra BBC ble dengang arrestert for å ha dekket opprøret, skriver Forskning.no.

OPPRØR MOT DE LOKALE MYNDIGHETENE: I juni satte demonstranter i Wengan i Guizhou-provinsen fyr på politistasjonen, etter anklager om at politiet hadde dekket over voldtekten og mordet på Li Shu Fan (15). Foto: AFP/SCANPIX
OPPRØR MOT DE LOKALE MYNDIGHETENE: I juni satte demonstranter i Wengan i Guizhou-provinsen fyr på politistasjonen, etter anklager om at politiet hadde dekket over voldtekten og mordet på Li Shu Fan (15). Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Lov mot demonstrasjoner

Det kan synes som om det blir stadig flere opptøyer i Kina i takt med det økende klasseskillet.

En annen mulighet er at myndighetene ikke lenger klarer å hindre at nyhetene om opprørene lekker ut over Kinas grenser. I forkant av OL i Beijing lanserte kinesiske myndigheter en nasjonal handlingsplan for å hindre ytterligere demonstrasjoner og sosial uro.

De fleste av opptøyene omhandler korrupsjonsanklager og anklager om maktmisbruk hos de lokale myndighetene.

I juni demonstrerte flere tusen mennesker i Guizhou-provinsen og satte fyr på politistasjonen, etter anklager om at politiet hadde dekket over voldtekten og mordet på en 15 år gammel jente.