Nye opptøyer i Paris

Brannbomber og demonstrasjoner før 1-årsmarkeringen fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Fredag er det ett år siden starten på opptøyene som skulle herje Paris i tre uker. De begynte i Clichy-sous-Bois etter at to gutter døde under en politijakt.

Protestene som fulgte ble karakterisert som de verste opptøyene siden 1968. Fransk politi frykter nå at ettårsmarkeringen kan bety lignende opptøyer.

Vold

I natt stoppet rundt tolv ungdommer en buss vest i Paris, og kastet en brannbombe inn blant passasjerene.

- De kom inn på bussen og kastet fra seg en flaske med brennbar væske. Heldigvis var det under ti personer på bussen, og de rakk alle å komme seg ut, sier Hauts-de-Seine-politiet til nyhetsbyrået AP.

- Det kunne ha gått riktig ille. Hvis noen av passasjerende hadde vært immobile, hadde de brent.

Brannmannskapene kom raskt til stedet, men bare rammen på bussen var igjen etter brannen. Ingen er arresterte etter hendelsen.

- Guerilla-krig

<b>BRANNBOMBE:</b> Bussen ble overtent da ungdommer kastet en flaske med brennbar væske inn på bussen. Ingen kom til skade. Foto: Scanpix
BRANNBOMBE: Bussen ble overtent da ungdommer kastet en flaske med brennbar væske inn på bussen. Ingen kom til skade. Foto: Scanpix Vis mer

Dette er den andre brannbomben mot buss på få dager. Søndag skjedde det samme sør i Paris, men da mist på dagen. Da brannmannskapene kom for å slokke brannen, ble de møtt med steinkasting.

Det har vært en bølge av protester mot politiet i Paris, og de sier selv de er under konstante angrep som kan karakteriseres som urban guerilla-krig.

Demonstrasjoner

Protestene har ikke bare vært voldelige. I året som er gått har ungdom fra de drabantbyene som ble hardest rammet av opptøyene reist rundt om i landet og samlet inn informasjon.

Som medlemmer av organisasjonen ACLEFEU (Den forente organisasjonen for frihet, likhet og brorskap), har de intervjuet 20.000 personer om dagens situasjon. Svarene er samlet i en «sorgens bok» som de i går overleverte til president Jaques Chiracs kontorer.

Et hundretalls ungdommer marsjerte gjennom gatene i Paris før de overleverte rapporten. Den inneholder ifølge Reuters forslg til tiltak for flere jobber, høyere lønninger, og økt kamp mot diskriminering.

Det er opptil 40 prosent arbeidsledighet de drabantbyene som var hardest rammet av opptøyene i fjor. Dette er fire ganger høyere enn lands-gjennomsnittet.

Demonstrerer: Et hundretalls ungdom på vei for å overlevere krav om tiltak mot arbeidsledighet og diskriminering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer