Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sju år etter den arabiske våren:

Nye opptøyer i Tunisia: Folk raser over høyere priser

En person er død og mer enn 300 personer arrestert etter voldsomme demonstrasjoner over hele Tunisia siste dager.

SAMMENSTØT: De siste døgnene har et stort antall tunisiere gått ut i gatene over hele landet. Demonstrantene er sinna over økende priser. En person er drept og over 300 arrestert. Bilder er fra Djebel Lahmer-området i hovedstaden Tunis i natt. Foto: Sofiene Hamdaoui / Afp / Scanpix
SAMMENSTØT: De siste døgnene har et stort antall tunisiere gått ut i gatene over hele landet. Demonstrantene er sinna over økende priser. En person er drept og over 300 arrestert. Bilder er fra Djebel Lahmer-området i hovedstaden Tunis i natt. Foto: Sofiene Hamdaoui / Afp / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
MASSEARRESTASJONER: En tunisisk demonstrant blir arrestert av sikkerhetsstyrker i utkanten av hovedstaden Tunis, natt til i dag. Mer enn 300 personer skal ha blitt arrestert det siste døgnet. Foto: Fethi Belaid / Afp / Scanpix
MASSEARRESTASJONER: En tunisisk demonstrant blir arrestert av sikkerhetsstyrker i utkanten av hovedstaden Tunis, natt til i dag. Mer enn 300 personer skal ha blitt arrestert det siste døgnet. Foto: Fethi Belaid / Afp / Scanpix Vis mer

De siste to døgnene har det vært voldsomme opptøyer på en rekke steder i Tunisia, melder både BBC og The Guardian.

Stigende priser på mat- og basisvarer skal være den utløsende årsaken til at folk gikk ut i gatene for å protestere. De blir møtt med tåregass og et voldsomt politi- og sikkerhetsoppbud.

Sinne i begravelse

TRAVLE DAGER: Tunisiske sikkerhetspersonell har jobbet for fullt de siste døgnene. Sju år etter at den arabiske våren startet i Tunisia, er protestene tilbake igjen. Foto: Fethi Belaid / Afp / Scanpix
TRAVLE DAGER: Tunisiske sikkerhetspersonell har jobbet for fullt de siste døgnene. Sju år etter at den arabiske våren startet i Tunisia, er protestene tilbake igjen. Foto: Fethi Belaid / Afp / Scanpix Vis mer

I byen Tebourba, 30 kilometer vest for hovedstaden Tunis, døde en 45 år gammel mann under opptøyene, som økte i omfang da mannen skulle begraves.

Politiet nekter for at de var årsaken til at mannen døde, og sier at han hadde en kronisk sykdom, men har foreløpig ikke villet gi ut obduksjonspapirene, skriver The Guardian.

Aktivisten Heythem Guesmi i gruppa Manich Msamahm (Jeg vil ikke tilgi) sier at de nå krever oppreisning for mannen som døde i Tebourba, og at innbyggerne nå krever reell endring. Han sier at regjeringens budsjett gjør at «de rike blir rikere og de fattigere blir fattigere».

- Ved å øke skattene på basisvarer som mel, telefonregninger og internett-tilgang, går dette nå ut over vanlige familier. Prisene har økt, mens inntektene er på bunnivå, sier Guesmi til The Guardian.

- Vandalisme

Tunisisk militære har blitt sendt ut over hele landet, for å beskytte offentlige bygg. Statsminister Youssef Chahed fordømmer protestene og sier at demonstrantene begår «vandalisme», ifølge BBC.

Regjeringen anklager demonstrantene for å ødelegge politibiler og angripe offentlig ansatte. I byen Thala, nær den algeriske grensa, forsøkte det militære å stoppe opptøyene, men trakk seg ut da demonstrantene brant ned kontoret til de nasjonale sikkerhetsstyrkene, ifølge Reuters.

Forsvarsdepartementet sier at hæren nå er på plass for å beskytte banker, postkontor og andre offentlige bygninger i Tunisias største byer.

Startet fredelig

Demonstrasjonene startet fredelig i forrige uke, men ble voldsommere fra mandag kveld, og hver kveld og natt siden da. Bare onsdag natt har over 300 blitt arrestert, ifølge innenriksdepartementets talsperson, Khelifa Chiban, ifølge BBC.

Sammenstøt mellom demonstranter, politi og sikkerhetsstyrker har funnet sted i mer enn 20 byer, inkludert de sørlige byene Gafsa og Sidi Bouzid - som er byen hvor den arabiske våren startet, i desember 2010.

Det var gateselgeren Mohammed Bouazizi som blir sett på som den som satte hele Midtøsten i brann, da han tente fyr på seg sjøl og vogna si i protest mot tunisisk politi og korrupsjon. Hundretusener av tunisiere stormet ut i gatene like etter, som ble starten på den arabiske våren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!