Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nye opptøyer i Zimbabwe

HARARE (NTB-Reuters): Zimbabwes president Robert Mugabe kalte i dag sammen til krisemøte i regjeringen, etter at det tidligere på dagen var brutt ut nye opptøyer i hovedstaden Harare. Opptøyene skyldes en brå og sterk økning av matvareprisene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har utplassert militære styrker i Zimbabwes hovedstad for å få slutt på store opptøyer.

  Det var tilløp til panikk i Harare, etter at soldatene ble utplassert. Flere hundre mennesker forsøkte å rømme fra byen, av frykt for at de militære skulle sperre alle utfartsårer.

Banket opp

En gruppe soldater banket opp butikkeiere og deres ansatte da de i morges forsøkte å rydde opp i et kjøpesenter i Harare.

 Noen av butikkfolkene ble slått med pisker, andre fikk ordre om å gjøre armbøyninger på gulvet før de ble jaget hjem, fortalte øyenvitner.

Harde metoder

President Mugabe kalte i all hast regjeringen sammen for å drøfte opptøyene som har utviklet seg til den tøffeste utfordring han hittil har møtt i løpet av sine 17 år ved makten.

 Mugabe har tidligere sagt at regjeringshæren har ordre om å bruke harde metoder mot alle som deltar i opptøyer.

  Ifølge aviser i Harare ble fire politimenn og to sivile skadd under opptøyene i byen mandag og i går, og mer enn 100 personer som deltok i plyndring av butikker ble arrestert. Opptøyene skal ha ført til materielle skader for flere titalls millioner kroner.

  Opptøyene brøt ut etter at prisene på de viktigste matvarene har steget voldsomt i løpet av den siste måneden.

  Prisstigningen kommer på toppen av en avgiftsøkning i desember, da momsen på alle slags produkter ble satt opp fra 15 til 17,5 prosent.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!