Nye overfall på franske jøder

Et fotballag overfalt på gressletta. En skolebuss angrepet med steiner. Angrepene på jøder i Frankrike blir stadig flere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at bevoktningen rundt jødiske bygninger er skjerpet i Frankrike den siste tiden, etter at tre synagoger helt eller delvis brant ned i påskehelgen, har angrepene ikke tatt slutt.

Torsdag meldte politiet at et jødisk fotballag i Paris-forstaden Bobigny dagen før var blitt overfalt av maskerte menn væpnet med jernstenger. Samme dag ble en buss med elever fra en jødisk skole i bydelen Belleville i Paris utsatt for steinkasting. Ei jente ble lettere skadd da bussens frontrute ble knust, ei fikk epileptisk anfall.

Steinkasting

- Mine barn går i en jødisk skole i en forstad. Der har en av fire barn blitt utsatt for steinkasting og andre angrep. Fra voksne, sier Haim Naouri, som er baker i Belleville.

I Belleville bor det mennesker fra alle verdenshjørner. På boulevard de Belleville kapper jødiske og muslimske butikker om plassen.

Situasjonen er urovekkende, synes Naouri. Han utelukker likevel at det handler om en oppblomstring av ny antisemittisme, ikke engang religiøst motivert vold.

- Dette her er vanlig kriminalitet. Det er samme mennesker som tente på biler tidligere som nå benytter muligheten til å ha et slags påskudd, sier han.

Ingen spenninger

Selv fremholder Naouri at han ikke kan huske noen gang at det har vært spent mellom butikkeierne i gaten hans, tross de ulike religionene de tilhører.

- Og jeg har arabere ansatt hos meg, det har jeg hatt i flere år og det har aldri vært noe problem, slår han fast.

En stor del av attentatene og overgrepene i Frankrike den siste tiden er begått av unge menn med bakgrunn i det muslimske Nord-Afrika.

Voldsomhetene er blitt flere i løpet av våren, parallelt med at situasjonen i Midtøsten er blitt mer og mer kritisk. Det samme skjedde da den nye palestinske intifadaen begynte høsten 2000 og etter attentatene i USA 11. september i fjor.

(NTB)