Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nye p-piller dobler risikoen for blodpropp

Ifølge dansk studie.

NYE PILLER ØKER FAREN: Ifølge en dansk studie er det dobbelt så stor risiko for blodpropp med de nye, såkalt fjerdegenerasjons p-pillene. ILLUSTRASJONSFOTO: Lucas Jackson / Scanpix
NYE PILLER ØKER FAREN: Ifølge en dansk studie er det dobbelt så stor risiko for blodpropp med de nye, såkalt fjerdegenerasjons p-pillene. ILLUSTRASJONSFOTO: Lucas Jackson / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den nye undersøkelsen, publisert i det danske «Ukesskrift for Læger», konkluderer med at den siste generasjonen av p-piller - de såkalte fjerdegenerasjonspillene - øker risikoen for blodpropp.

Undersøkelsen er gjennomført av en medisinstudent og en overlege fra Klinisk Farmakologisk Afdeling ved Aarhus universitetssykehus.

- På den ene side skal blodet flyte, men den på den andre siden skal det stoppe hullet hvis det oppstår en skade. Det er en hårfin balanse. P-piller endrer i den balansen, slik at blodet lettere størkner, forklarer Birgitte Klindt Poulsen, som har gjort studien sammen med Marlene Lunddal Krogh til videnskab.dk.

Flere av de mest populære p-pillene her til lands er fjerdegenerasjonspiller, blant dem Yasmin.

Den absolutte risikoen for blodpropp hos 20-årige kvinner som ikke bruker p-piller, er 1 - 2 tilfeller per 10 000. Ved bruk av andregenerasjons p-piller er risikoen tre ganger større, 3 - 6 tilfeller per 10 000.  Ved bruk av fjerdegenerasjons p-piller er den seks ganger større, 6 - 12 tilfeller per 10 000, skriver forskning.no.

Det er imidlertid ingen grunn til panikk om man bruker en fjerdegenerasjons p-pille. Den absolutte risikoen for blodpropp hos 20-årige kvinner som ikke bruker p-piller, er ifølge nettstedet 1-2 tilfeller per 10 000.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!